Bulvár

2015.08.20. 15:52

25 éve írtuk - Hat forint a búza, húsz a kenyér

Dunaújváros - Egy év alatt másodszor emelték a papírgyáriak fizetését, részben differenciáltan. Vita a kenyér áráról.

Pekarek János

Béremelés a papírgyárban – írta a Dunaújvárosi Hírlap huszonöt évvel ezelőtt. – Ebben az évben másodszor emelték a papírgyár dolgozóinak alapbérét, átlagosan 15 százalékkal. Ebből 12 százalékot mindenki megkap, a fennmaradó részt differenciáltan osztják szét. Az év elején a bérszerkezet módosításával a beosztottak alapbére 13,2 százalékkal, a vezetőké 12 százalékkal emelkedhetett. A mostani alapbéremelés mértéke a gazdasági vezetés és a szakszervezet tárgyalásainak eredménye.

Nem engedik a kenyér árának emelését, jelentette ki a földművelésügyi miniszter a hajdú-bihari Létavértesen tartott nagygyűlésen. A megvalósítás érdekében tárgyalásokat kezdtek a gabonaforgalmazókkal és a sütőiparral is. A miniszter így fogalmazott: „Értetlenül állok az előtt, hogyan lesz kilónkénti hat forintos búzából húszforintos kenyér.” Ha a kenyér nem is, a liszt drágul 20 százalékkal.

Új gyártóüzemet avattak a Szabadegyházai Szeszipari Vállalatnál. A kristály szőlőcukrot előállító üzem része a z osztrák Agrana Ostzucker AG-val létrehozott vegyes vállalatnak. A nyugatnémet és dán gyártóberendezésekkel felszerelt üzemelő egység 135 millió forintos költséggel készült, s az előzetes felmérések szerint a befektetés négy év alatt megtérül. A kristály szőlőcukorból nő a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!