A cicák mégsem károsítják a mentális egészséget

2017. február 22., 14:10 forrás: 24.hu
komment
Ugyanakkor továbbra is azt javasolják, várandós nő macskaürülékkel ne érintkezzen.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London (UCL) kutatói, kételyeket támasztva olyan korábbi feltételezésekkel szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska mellett nőnek fel az emberek - írja a 24.hu.

Kutatásunk "üzenete a macskatulajdonosoknak világos, nincs bizonyíték arra, hogy a macskák kockázatot jelentenének a gyermekek mentális egészségére" – közölte Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője.

Cica giphy.com

Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás okozhat olyan mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe.

(Néhány éve amerikai kutatók vetették fel, hogy a macskák ürülékével terjedő parazitával megfertőzött nők körében nagyobb az öngyilkosság kockázata. Tavaly decemberben pedig a Jornal of Evolutionary Psychology folyóiratban jelent meg tanulmány arról, hogy akinek macskája van az kihat a szexuális viselkedésére, hajlamosabbá teheti a tulajdonost a szado-mazochista érdeklődésre.)

A Psychological Medicine folyóiratban most közzétett új tanulmány szerint a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarokban.

A kutatók mintegy ötezer 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig.

Cica giphy.com

Tanulmányunk kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között, de kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatók. Amikor megvizsgáltunk olyan tényezőket, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni. Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat. – idézte Solmit a medicalxpress.com honlap. Az UCL tanulmánya megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult, a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

Tanulmányunk azt jelzi, hogy a macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi mentális problémákat illetően.Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a Toxoplasma gondii parazitának való kitettség terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat.

Ezt James Kirkbride, a tanulmány másik szerzője mondta, jelezve, továbbra is azt  javasolják, hogy a várandós nők macskaürülékkel ne érintkezzenek.

2017. február 22., 14:10 forrás: 24.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...