Hülyeség, hogy az alkohol pusztítja az agysejteket

2017. április 17., 09:28 forrás: index.hu
komment
De ettől függetlenül mindenkit a felelősségteljes alkoholfogyasztásra buzdítunk!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ilyenkor, húsvéti időszakban előkerülnek az alkoholos italok, hiszen ünnep van. Magyar ember pedig pálinkával ünnepel. Ezutóbbi mondatom legalább akkora közhely volt, mint az, hogy "az alkohol pusztítja az agysejteket". Az index cikkéből az is kiderül, mi történik az agyunkban akkor, amikor alkoholt fogyasztunk.

aki volt már részeg, vagy legalább látott részeg embert, nyilván egyetért abban, hogy az alkohol tényleg csinál valami olyasmit, ami nincs túl jó hatással az ember agyára. A valóság azonban az, hogy az alkohol egyáltalán nem öli meg az ember agysejtjeit.

Az alkohol - pontosabban az etanol, más néven etil-alkohol - valóban képes egyes sejteket, sőt egész mikroorganizmusokat megölni, ezért is használható tömény formában fertőtlenítésre. Ha alkoholt iszunk, a máj rögtön nekilát a lebontásának, de ez csak aránylag lassan megy neki, átlagosan 7-8 grammal birkózik meg egy óra alatt. ha ennél gyorsabban kapja a szervezet az utánpótlást, az a véráramban kering, míg sorra nem jut a májban, és ezzel eljut többek között az agyba is. Ilyenkor rúg be az ember. Na de mi történik sejtszinten?

Minden kutatás azt mutatja, hogy ilyenkor a sejtek nem pusztulnak el, nem is károsodnak, csak az egymás közti kommunikációjukat zavarja meg az alkohol. egészen pontosan a neuronok egyes receptorait arra késztetik, hogy egy olyan szteroidot állítsanak elő, ami akadályozza az információtárolást. Súlyosabb esetekben annyira, hogy filmszakadás van, és másnap alig emlékszünk az egész berúgásból bármire. Kísérletek azt is bebizonyították, hogy az alkohol akkor sem öli meg az agysejteket, ha konkrétan rájuk öntik, ami azért ritkán fordul elő a legvadabb lerészegedéseknél is. Azt is kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hosszú távon csökkenti az időskori agyi leépülés esélyét.

Na és mi van az idült alkoholistákkal? Kutatások kimutatták, hogy náluk sem közvetlenül az alkohol felelős az agysejtek pusztulásáért, hanem az úgynevezett Wernicke-Korsakoff-szindróma, a B1-vitamin kóros hiánya, és az általános rossz táplálkozás, az alkoholista életforma rendszeres velejárói.

2017. április 17., 09:28 forrás: index.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...