Lottóláz: hatvan éve szeretnénk milliomosok lenni

2017. március 06., 20:53 szerző: Smidhoffer Eszter
komment
A forradalom után búfelejtőként jelent meg a lottó, az Országos takarékpénztár 1957. január 17-én vezette be állami megbízásra. Abban az időben egy szelvény ára 3 forint 30 fillér volt. Mára ez az összeg kissé megemelkedett.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az akkor újnak számító szerencsejáték hamar nagy népszerűségre tett szert. Elsősorban az volt a célja, hogy növelje az állami bevételeket és, hogy javítsa a közhangulatot a forradalom keserűsége után. Lehetőséget, álombéli kitörést jelentett az emberek számára a lottózás, rövid időn belül bűvkörébe vonta az egész országot.

1957 márciusában, éppen 60 éve húzták ki az első számokat. Nem sokkal utána, hat héttel később pedig már telitalálat is volt. Most, az évforduló alkalmából relikviákat mutatnak be a központi épületben. Például egy olyan szelvényt is kiállítottak, ami részt vett az első sorsoláson.

A játék lényege ma is ugyanaz, mint 60 éve volt. A főnyeremény megszerzéséhez 90 számból 5-öt kell eltalálni, de már kettő találat esetén is kisebb összeg üti a markunkat. Ám a lottózás vonzereje nem csak a pénznyereményben állt, hanem különböző tárgynyereményeket is kisorsoltak a játékosok között. Olyan tárgyakat osztottak ki, mint a varrógép, harmonika, rádió, vetőgép, hűtőszekrény vagy mosógép. A legszerencsésebbek külföldi utakat nyerhettek.

Az 1970-es években csak a rádió, majd a 1980-as évektől a tévé is élőben közvetítette a számhúzásokat. Sokan a mai napig nem akarják elhinni, hogy egy átlagember milliókhoz juthat. Pedig erre már többször is volt példa hazánkban. Például hat héttel a sorsjáték megjelenése után Ring Sándorné, egy hatgyermekes özvegy 850 ezer forintot nyert úgy, hogy a család számaival játszott.

Sajnos legtöbbször a nyertes vesztes is egyben, mert nem tudja megbecsülni és kezelni a hirtelen jött gazdagodást.

Smidhoffer Eszter

2017. március 06., 20:53 szerző: Smidhoffer Eszter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...