Bulvár

2016.03.28. 18:10

Méreg, vagy csodaszer? - Egy kiló is elég lenne a Föld teljes lakosságának elpusztításához

DH-összeállítás - Ki ne szeretne néhány évvel fiatalabbnak tűnni?! Érdekesebb kérdés, hogy milyen áldozatokra vagyunk képesek ennek eléréséhez. A botox - mint egyik hatékony és könnyen elérhető alternatíva - igen népszerű. De mi is ez a szer valójában?

Kovács Anita

Gyakran használjuk azt a közhelyes megfogalmazást: a szépségért meg kell szenvedni. De hogy ehhez az emberiség által ismert legerősebb mérget kell, hogy segítségül hívjuk, talán már nem annyira teszi népszerűvé az eljárást. Pedig a botox az egyik leggyakoribb kozmetikai műtéti alapanyag, ami egyben a legmérgezőbb anyag a világon. Tömény formában egyetlen gramm is elég lenne bő nyolcmillió ember halálos megfertőzéséhez. A botox valójában egy rövidítés: Botolinum toxin, ez a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt idegméreg. Működésének alapja, hogy az idegsejtekben elpusztít néhány létfontosságú fehérjét, amivel megszünteti a kommunikációt az idegek és az izmok között.

Ha nagyon nagy dózisban és célzottan alkalmazzák, akkor az idegek roncsolása csak átmeneti, néhány hónapon belül regenerálódik, és éppen azokra az arcizmokra koncentrálódik, amelyek a ráncokat létrehozzák az arcbőrön. És egyébként a mimika apró részleteit is „kisimítja”, ezért válik szinte merevvé az arc a botox-kezeléseket követően.

A botox rendkívül erős méreg, a halálos dózisa 0,000001 milligramm testtömeg-kilogrammra vetítve, vagyis egy átlagos 70 kg-os embert 0,00007 mg képes megölni. A becslések szerint egyetlen gramm tiszta botoxból halálos dózist lehet adni lenyelve 14 ezer embernek, belélegezve 1,25 milliónak, beinjekciózva 8,3 milliónak. Egy kiló pedig már elegendő lenne a Föld teljes lakosságának elpusztításához. Azonban megnyugodhatunk, ugyanis ez roppant költséges „beszerzés” lenne, ugyanis egy kilogramm legyártása ezer milliárd fontba kerülne.

 

A legismertebb színésznők, modellek, énekesek és politikusasszonyok sem hagynák ki a botox-kezelést, úgy mint Sandra Bullock, Jane Fonda, Helen Mirren, Brooke Shields, Nicole Kidman, Sarah Jessica Parker, Goldie Hawn, Victoria Beckham, Jennifer Lopez, Kate Moss, Hillary Clinton és még sorolhatnánk. De említhetjük kis hazánkból Ábrahám Edit, valamint Hernádi Judit nevét, vagy a politikai életből ismert Lendvai Ildikóét.

 

 

 




Címkék#botox

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!