A kulcsi disznótoros és kolbásztöltő verseny a hagyományok ápolása és a méltán híres magyar kezek által készített házi kolbász megismertetése céljából jött létre. Idén már az ötödik alkalommal szervezik meg február 24-én.
A IV. Kulcsi Disznótoros és Kolbásztöltő Versenyt rendezték meg szombaton a Nap háza–Hold udvara – jelenlegi szociális intézmény – területén. Az esemény nagy siker volt. Tizennégy csapat nevezett, az érdeklődők pedig betöltötték az épület parkját.
Kezdhetnénk az írásunkat azzal, hogy régi hagyomány a magyar családoknál a januári hidegben, a pálinkával, forralt borral megspékelt disznóvágás, a disznótor. De ugye ezúttal januári tavaszról beszélhetünk, hiszen közelebb van a hőmérséklet a húsz Celsius-fokhoz, mint a nullához.
Gyakran csak tétlenül nézzük, ahogy őseink szokásai, hagyományai háttérbe szorulnak, és a felejtés örvényében eltűnnek. Kulcson a múlt szombaton mindent megtettek, hogy ne így legyen. Ugyanis a már harmadik alkalommal megrendezett disznótoros és kolbásztöltő verseny nagyszerű étkekkel karneváli hangulatú közösségi ünneppé nőtte ki magát.