Csak hang legyen és fény

Címkék#fmd

Korosztályos kultúrtalálka, megyei Megasztár, éves rendszerességgel jelentkező viszonyítási pont. A Fejér Megyei Diáknapoknak (FMD) idén ismét városunk ad helyet, így ma és holnap is számtalan kultúrprogramba futhat bele a gyanútlan városlakó. A szervezők vágya, sőt, feltett szándéka, , hogy a város közönségét is bevonják a seregszemle forgatagába. FMD anno...

Szabó Szabolcs

A Fejér Megyei Diáknapok nem tartozik az országos rendszerben űzött központi diákseregszemlék sorában. Az országban egyedül e megye középiskolás tehetségei randevúznak évről évre: összművészet, haverok, és egy jó nagy adag korosztályos buli.

- Nincs ezen mit szégyellni: azért mentünk, hogy ne legyünk otthon, kikerüljünk a szülői és az iskolai figyelem látóköréből, és természetesen be akartuk bizonyítani, hogy mi vagyunk az egyik legtökösebb ifjú titán zenészkollektíva a megyében - foglalja össze a rendszerváltást követő FMD-k életérzését Almási Endre zenész.

- Volt egy szépreményű csapatunk, a JKE névre hallgató formáció. Nekünk nem a Fejér Megyei Diáknapok volt az első nagy ugródeszkánk, hiszen akkor már benne voltunk a helyi klubéletben, olyan zenekarok előtt játszottunk, mint például az F. Zámbó Happy Dead Band, vagy a HOBO. Ekkor 1991-92-t írtunk, és a rendszerváltást követő években azért még más volt a világ, mint ma. Valahogy rafináltabban kellett okosítanunk, mint a mai srácoknak. Az FMD-ről hozott arany minősítések például arra mindenképpen jók voltak, hogy az igencsak megtépázott iskolai renoménkat valamelyest kozmetikázzuk. Talán ekkor kaptuk életünk egyetlen igazgatóo dicséretét, nagyjából olyan meglepő volt, mint a Lovasi Bandi idei Kossuth-díja...

- Diákként soha nem szerepeltem egyetlen megyei diáknapon sem, később kezdő kórusvezetőként, karnagyként viszont bepótolhattam mindezt - fogalmaz Kurucz Gergő pedagógus, a Viadana Kamarkórus vezetője.

- 2008 óta rendszeresen zsűrizem az FMD fellépőit, és örömömre szolgál, hogy igenis nagyon komolyan készülnek a diákok és a pedagógusok. Itt tényleg mérvadó egy-egy aranyminősítés, vagy egy elismerő szóbeli értékelés. A jelenlegi értékválsággal terhelt világban hatalmas érdem, hogy van évente 1000-1200 diák, aki hajlandó szabadidejéből áldozni a felkészülésre. Tagadhatatlan az FMD-k mindenkori hangulatát átlengi egyfajta fiatalos szabadságérzés, de ez így is van rendjén. Az a tapasztalatom, hogy az idegenbe utazó diákok jobban élvezik a seregszemlét. A hazai műhelyekről annyit érdemes megemlíteni, hogy dunaújváros mindig is erős csapattal nevez a kultúrfiesztára. Saját kis szakmámban látom például, hogy a Széchenyi gimnáziumban Pocsai Mária tanárnő vezetésével nagyon komoly munka folyik. Remélem az FMD-nek a jövőben is sikerül majd megőrizni rangját és presztizsét - nagy szükségünk van és lesz rá - zárta szavait Kurucz Gergely.

A korosztályos szabadságélmény és a tehetséggondozás sajátos elegyéről e hét végén Önök is meggyőződhetnek Dunaújvúrosban.

Az országban csak Fejér megye középiskolásai randevúznak minden évben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!