Söpörd zsákba, telefonáld meg! Még most is tart a partvédelmi vállalat ingyen avargyűjtő akciója

Dunaújváros - Ma is találni az őszi avarból az utcákon, s nem azért, mert örök lombhullató fák állnak itt. Sokhelyütt a lakók söprik össze a leveleket.

Pekarek János

Még ősszel történt, hogy egyre több dunaújvárosi panaszolta: milyen szemetesek az utcák, s mennyire nem jut pénz a lehullott falevelek elszállítására. Talán e, lapunkban is rendszeresen közzétett észrevételek nyomán kezdték el a közterületeken összesöpörni az avart. S  talán ennek nyomán vetette fel a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat (e néven, vállalatként  talán az utolsó az országban...) igazgatója, Tóth Ferenc   azt az ötletet, ami azóta már lényegesen több lett kósza gondolatnál: a vállalat ingyen elszállítja az avarral megtöltött műanyag zsákokat azoktól a lakóházaktól, ahol a lakók összegyűjtik a járdáról, a ház körül a faleveleket.

- Hetente kétszer, kedden és pénteken visszük el az avaros zsákokat, ha legalább egy nappal korábban bejelentik ezt nálunk, a 411-259-es számon - mondta lapunknak az igazgató.  Az akciónk természetesen csak és kizárólag a lakóközösségekre vonatkozik: vállalkozásoknak és intézményeknek továbbra is saját maguknak kell gondoskodniuk az avar elszállításáról. Mi azoknak az embereknek akarunk segíteni, akik szeretnék saját erejükből szebbé tenni a környezetüket, és ezért hajlandók összeseperni a lehullott leveleket. Azonban az elszállítás csak addig működik, amíg kizárólag faleveleket találunk a műanyag zsákokban! Mivel ezeket a leveleket elégetjük a Duna-parti területünkön, nagyon fontos, hogy semmilyen hulladék, háztartási szemét nem lehet az avar közé keverve! - szögezte le az igazgató az akció indításakor. A vállalás teljesítéséhez szükséges üzemanyagot saját, korábbi keretükből próbálják megtakarítani, tette hozzá.

A minap feltett kérdésünkre Tóth Ferenc megjegyezte: továbbra is fenntartják kezdményezésüket.

- Ma is minden héten érkezik hozzánk egy-két hívás az avarszállítással kapcsolatban - mondta. - Igaz, hogy sokkal nagyobb érdeklődésre számítottunk. De azért úgy gondoljuk, hogy nem volt hiába, és március végéig folytatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!