Függőfolyosó: talán tíz évre biztosították a pilléreket az újabb baleset ellen

Dunaújváros - Lehet, nem elégíti ki a legkényesebb ízléseket is, viszont kétségtelenül szükséges volt az a megoldás, amit a Korányi Sándor utca 1. számú ház északi homlokzatának pillérein alkalmaztak a minap. A jelszó: biztonság mindenekelőtt!

Pekarek János


A közelmúltban írtunk arról, hogy a Korányi Sándor utca 1. számú háztömb északi oldalának második emeleti  függőfolyosójáról egy díszítőelemként szolgáló vasbeton pillér  az ott parkoló autók közé zuhant, az egyiket totálkárosra zúzva. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
Azóta viszont, ha nem is alapvető, de fontos változások történtek az épületen. Mint Nagy Páltól, a ház közös képviselőjétől megtudtuk (s ahogyan fényképünkön is látszik), acélkonzolokkal megerősítették a pillérek közül azokat, amelyek különösen veszélyesnek látszottak.
- A beavatkozás előtt szakértő mérnököt kértünk fel a gerendák és a függőfolyosók állapotának vizsgálatára - mondta Nagy Pál.  Ennek eredménye szerint összesen 18 darab pillér bizonyult életveszélyesnek a beton repedései és a korrózió miatt.
Ahogyan a közös képviselő részletezte: a felmérés után az épület lakói saját költségükön elvégeztették a legfontosabb munkákat.

Először is korróziógátlóval lekezeltették a betonból kilátszó vaskötegeket. Ezután műgyantás betonnal betömették a repedéseket: a tenyérnyi méretűtől kezdve egészen a hajszálrepedésekig, hogy megakadályozzák a csapadék befolyását és a további rozsdásodást.
Végül a legveszélyesebb helyeken acélgyámokkal fogatták össze és rögzítették egymáshoz, illetve a függőfolyosók mennyezetéhez az ingatag vasbetonpilléreket.
- Ezzel a kezeléssel a becslések szerint talán tíz évre biztosítottuk a pilléreket az újabb balesetek ellen! - jelentette ki a közös képviselő.

A megoldás tehát, úgy tűnik, biztonságos  ha szépnek nem is mondható... Az esztétikai megfontolások azonban természetesen eltörpülnek a biztonsági szempontok mellett.
S az épület melletti, ugyancsak balesetveszély miatt lezárt átjáró látványa mellett aligha ötlik fel bárkiben is az, hogy a függőfolyosók kissé csúnyácskák...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!