Egytálétel, maradékból: a sonkás kukorica egyszerű, gyors és finom

Van az úgy, hogy se időnk, se kedvünk a konyhai pepecseléshez, ráadásul a hűtő is szinte kong az ürességtől. Mit dobhatnánk össze hamarjában, ami mégis több, mint egy rántotta?

Zalai Hírlap

Ilyenkor jön jól, ha akad a tarsolyunkban olyan egytálétel recept, mint például amit Kőrösi Ferencné Manyika, a Szép Otthon oldal tanácsadója ajánl most éppen számunkra. Ha akad a hűtő zugában némi maradék sonka, a mélyhűtőben mirelit kukorica vagy a spájzban egy konzerv, a két fő alkotóelemet összevarázsolva gyors és olcsó vacsorát készíthetünk magunknak.

Lássunk is munkához! A 40 dkg mirelit kukoricát forró vízben felforraljuk, majd leszűrjük. (Ha konzervvel dolgozunk, még ez a művelet is megspórolható.) Közben 20 dkg főtt sonkát apró kockára vágunk, egy keveset félreteszünk a díszítéshez, majd kevés olajon megpirítjuk, teszünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet és kevés szerecsendiót reszelünk hozzá. Egy jénai tálat vagy egy mázas cserépedényt kivajazunk, az aljára búzacsírát vagy zabpelyhet hintünk, és beleöntjük a sonkás kukoricát. Két egész tojást egy kis pohár tejföllel felverünk, mértékkel sózzuk (a sonka is sós!), ráöntjük a kukoricára és sütőben 200 fokon megpirítjuk. Reszelt sajtot is tehetünk a tetejére. A maradék felaprított sonkával feldíszítjük az ételt.

 

 

Önálló fogásként is finom, de egy szelet hús vagy rántott sajt mellé köretként is kitűnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!