Ezernél is több panelpanasz Székesfehérváron

Székesfehérvár - Csak az elmúlt évben ezer felújított lakás problémáira kellett megoldást találnia az önkormányzatnak: volt, ahol bankgaranciát hívtak le, máshol megegyeztek a kivitelezővel. Vajon miért ilyen sok a hiba?

Házi Péter

Fehérváron 2004-ben kezdődött a panelfelújítási program. A támogatásra a társasházak pályázhattak, a költségek egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat, s a harmadik harmadot pedig a ház lakói állták. A társasház bízta meg a felméréssel és a műszaki dokumentáció összeállításával a pályázatírót.

- Ebből látható, hogy  az  előkészítéshez  semmi köze nem volt a városnak. Az önkormányzat  csak akkor került a  képbe, amikor az adott társasház megnyerte a pályázatot, innentől kezdve ugyanis már az önkormányzat dolga volt  a kivitelező és a műszaki ellenőr kiválasztása, a kivitelezés levezénylése - mondja Barabás Emőke, aki tavaly óta vezeti az önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési igazgatóságát, s aki szerint már az állami pályázat kiírásának tartalma is hibás volt. Nem engedte például, hogy a pályázat keretében szigeteljék az épületek lábazatait, erkélylemezeit, holott itt a leggyakoribb a hőhíd kialakulása.

A négyezer fehérvári lakást kezelő I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezető igazgatója, Farkas Béla szerint a házak által elkészített pályázatokat az önkormányzat szakembereinek át kellett volna nézniük, mert akkor még a kivitelezés megkezdése előtt lehetett volna pontosítani. Véleménye szerint a műszaki ellenőrök sem álltak a helyzet magaslatán, s nagy gondot jelentett az is, hogy a kivitelezést végző cégek jogilag az önkormányzattal, s nem a szövetkezettel álltak kapcsolatban, így utóbbinak nem is volt beleszólása a munkákba.

- Minden esetben jegyzőkönyvünk van arról, hogy az ajánlatot tevő kivitelezők megkeresték a társasházakat és leegyeztették velük, mire és hogyan terjed ki a felújítás. A társasházak pedig aláírták az ezt igazoló dokumentumot, ami alapján megtörtént a közbeszerzés - folytatja a városüzemeltetési igazgató. A kivitelezőkkel párhuzamosan a műszaki ellenőröket is pályázaton választották ki.

- Mivel a panelfelújítások esetében nem volt klasszikus terv, a kivitelezők gyakran egyedi megoldásokat alkalmaztak. Vegyük például a tetőszigetelést: a feladat csak arról szólt, le kell szigetelni a tetőt, de a műszaki megoldásokkal kapcsolatban nem volt  meghatározva a feladat. Az anyaghasználat sem volt egyértelműen előírva, így  a felújítást végző vállalkozó maga dönthette el, mit alkalmaz - fogalmaz Barabás Emőke, aki szerint az ebből adódó beázások miatt igen sok a bejelentés. Sok a probléma a külső ablakpárkányokkal is: jellemzően műanyag párkányokra adták ajánlataikat a vállalkozók, amelyek elhelyezése nem volt szakszerűen megoldható. A gond az, hogy a garanciális javítás csak arra terjedhet ki, amit a kivitelező vállalt. Magyarul: nyolc évvel később nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a tetőszigetelésnél a bádogot cserélje le műanyagra...

2011 tavaszától egyébként közel kétszáz épület, mintegy ezer lakás problémáját vizsgálta meg az önkormányzat által a panaszok miatt 2010 végén kinevezett szakember, s ezeket a hibákat javíttatták is. Az egyik legnehezebb ügy a Budai u. 80-88. folyamatos beázásainak megszüntetése volt, de sikerült a kivitelezővel megegyezni és a hibát kijavítani. A Köfém lakótelep 21-23. és 24-26. esetében pedig egyszerűen nem szerelték fel a villámhárítókat, ezt is utólag kellett orvosolni.  A bankgaranciák terhére tavaly 15 épületen végeztettek javításokat. Mostanában heti nyolc-tíz bejelentés érkezik az önkormányzathoz panelügyben, ami jóval kevesebb a korábbi évekhez képest, úgy tűnik, a hibák túlnyomó részét mostanra sikerült orvosolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!