Hackerek támadása - Hamis banki honlapot hoztak létre a csalók

Dunaújváros - A CIB Bank nevében próbáltak meg tegnap internetes csalók hamis e-mailek és weboldal segítségével adatokat, kódokat szerezni az ügyfelektől.

Gallai Péter

 

Szerkesztőségünk gépeire is érkezett tegnap reggel elektronikus  levél  a [email protected] címről, amelyben az online számlánk zárolására hívták fel a figyelmet. Nos, a  tört magyarsággal megfogalmazott írás  a következő mondatokat tartalmazta:

Adataink azt mutatják, hogy az online számla zárolták miatt következ ok miatt.

1.  Jelentkezzen be a kísérlet érvénytelen adatokat.

2. Hiányos frissítését CIB online számla.

Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa CIB online számla azonnal,  hogy elkerüljék a végleges leállítása fiókját.   Kattintson az alábbi linkre, hogy állítsa vissza CIB online számla. - írták.

Mindezeket   természetesen nem a pénzintézet küldte az ügyfeleknek, hanem egy jól összehangolt adathalász támadás része volt.

A trükk az, hogy a levélről   ami az internetes fordítás miatt külföldi tettesekre utal   az eredetire megszólalásig hasonlító ál weblapra navigálják az embert, aki ha ott megadja adatait (bankszámlaszám, PIN kód), az egyből a csalók kezébe kerül.

Az érintett pénzintézet fiókjainál  köztük a dunaújvárosinál is   hétfőn délelőtt sorra jelezték az ügyfelek, milyen levelük érkezett. Az emberek tömegesen kérdeztek rá, hogy ez mi akar lenni. Az adatkérő  üzenetet nem csak a CIB-hez tartozók kapták meg,  tehát nem a bank belső címlistáját szerezték meg az ügyeskedők, hanem  nyilvános,  vagy   feketén beszerezhető adatokból gazdálkodtak. Így kapott a DH is ezekből. A tolvajok  úgy gondolhatták: a szórásba biztosan beleesnek azok is, akik ennél a  vállalatnál tartják a  pénzüket.

Azonban  mint minden esetben  arra hívják fel az illetékesek a  figyelmet, hogy  sem írásban, sem e-mailben, sem sms-ben soha nem  kérnek személyes azonosítókat senkitől.

A bank feljelentést tett a rendőrségen, s értesítette az illetékes hatóságokat. Aki mégis megadta adatait a csalóknak, hívja a  0640 242-242-es telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!