Ne igyunk a békák szájából! Vízforgatóssá alakítják a gyerekek kedvenc szökőkútját

Dunaújváros - Egy szezon alatt megtérül a békás szökőkút vízforgatóssá alakítása. A néhány napja elkezdődött rekonstrukció most csak a gépészetet érinti, a teljes megújulás több lépcsőben zajlik.

Munkácsi Imre

Bármennyire is hihetetlen, a város legnépszerűbb találkahelyének minden korosztály által kedvelt szökőkútjából, a békák szájából, eleddig ivásra is alkalmas csapvíz folyt. S bármennyire is hihetetlen, ez az ivóvíz a medence túlfolyóján át a csatornahálózatba, onnan a szennyvíztisztóba, majd a Dunába csordogált...

Csak megbecsülni tudnánk, mennyi vizet, s hány forintot pazaroltunk így el a közösből, merthogy a számlát a város fizette  a mi adóforintjainkból. Kár lenne azonban most tettesek keresésébe kezdeni és büntetés után kiáltani, mondván: miért nem végezték el ezt a munkát előbb?!

Azért nem, mert nem volt rá pénz. Illetve: erre még nem volt. Mert az Építők útján található Öntelt mackó gépészetét tavalyelőtt  már korszerűsítették, az elmúlt tíz évben átadott szökőkutak és csobogók pedig eleve  vízforgatósak.

Az Öntelt mackó átalakítása után szerzett üzemeltetési tapasztalatok mindennél beszédesebben győzték meg a döntéshozókat, ott ugyanis tizedére estek vissza a költségek. De, mint Szendrődi Tibortól, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetőjétől megtudtuk, a Dózsa téri objektum üzemeltetési költségeinek előteremtése is komoly kihívás lett volna  lépni kellett.

Mivel a teljes rekonstrukcióra most nem futja, első lépésként a vízforgatást oldják meg. Így viszont a gyerekek által nagyon kedvelt, pancsolóként is használt medence vize  és így a békák szájából folyó is  ivásra alkalmatlan lesz, erre figyelmeztető táblákkal hívják fel a figyelmet. A szökőkút mellett kialakítanak viszont egy ivókutat is, amit szabadon használhatnak az arrajárók - életkoruktól függetlenül.

Hogy merre fejlődik tovább a békás szökőkút, az már csak pénz, nomeg fantázia kérdése, hiszen most csak egyszerre köpnek (vagy nem) a békák, ám tehetnék ezt felváltva is, programozottan, esetleg fény- és hangjátékkal kísérve, de ami a legfontosabb: egy felújított burkolatú medencébe...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!