Sakk: négy nap versengés után nyakukban az aranyérem

Dunaújváros - Nagyszerű sikert arattak a Dunaújvároshoz kötődő sakkozó gyerekek. Többen a Vasvári iskolában, egyikük a Petőfiben tanul. Néhányan pedig a környéken koptatják az iskolapadot.

Jankó Árpád

Nyolc-tizenkét éves sakkozó fiatalokról,  az MMK  Gyereksakk Klub nebulóiról van szó.  Edzőik,  Klimkó Csaba  és Némethné Bátai Ibolya. Hogy pontosabb legyen a bemutatásuk, tudni kell róluk, hogy befogadó egyesületük a Decs. (Ez a tolnai Szekszárd melletti helység.) A történet magyarázata pedig a következő. A laikus számára talán bonyolultnak látszik a magyar sakk sportági szervezeti és versenyeztetési  rendszere. Ugyanis a Magyar Sakkszövetség hét-nyolc nagyobb régióba osztotta a sakkozókat, amelyeknek egy központját is kijelölte. Az innen kiemelkedő tehetségek pedig   később a fővárosban  folytatják pályafutásukat.  Esetünkben a mi gyerekeink a decsi Mattolna Régiós Sakkiskola tagjai.
Ezekután térjünk rá a lényegre. A hattagú és két tartalékból álló gárda október végén  négynapos versenyen a Magyar Nemzeti Gyermek Sakk  Csapatbajnokságon első helyezést  szerzett. Ezt az országos gyermekviadalt először rendezte meg a szövetség. Íme a bajnokok névsora: Madarász Ákos, Dudás Máté, Németh  Noémi, Hegedűs Dominik, Hegedűs Luca, Kratzmajer Ákos, Werner Péter  és Lángi Máté.   Tizenhét csapat küzdött egymással hosszú partikon. (A  dunaújvárosi Király Sakk is indult.) A  magyar sakk sportágra  jellemző, hogy a komoly   versenyeken induló fiatalok  mezőnyének jelentős  részében a budapesti  együttesek  dominálnak.  De most a Kőbánya SE a második helyre szorult, a  fővárosi Barcza klub negyedik lett. A bronzérmet pedig a tapolcaiak nyerték el.


Klimkó Csaba  edző nem tagadja, nagyon kellemes  meglepetésként könyvelte el a győzelmet.
- Az értékszámok alapján azért sejtettem, hogy dobogó közelébe érhetnek a gyerekeink, de az első  helyre nem számítottam. Csapatunk jó felállásban, igen egységesen játszott.
Dudás Máté   a nyakában lógó aranyérmet morzsolgatva  mesél.
- Nehéz ellenfelekkel játszottam, de meg vagyok magammal elégedve. Az ilyen siker engem nagyon lelkesít. Szívesen sakkozom, mert egyszerűen szeretek gondolkodni.
Máté csapattársa,  Hegedűs Dominik azzal is dicsekedhet, hogy a hatodik táblások közül  mindenkit legyőzött. Nyolc parti, nyolc győzelem, és tábladíjas lett!
- Támadásban nagyon jó vagyok.  Az egyik partimon hagytam, hogy levegye a gyalogomat az ellenfél, de becsaptam, mert  így elvesztette a bástyáját. Ez volt a célom. Mattot adtam neki.
Ez a  furfangos matt tehát emlékezetes lesz Dominiknak, miként  Némethné Bátai Ibolya edzőnő  sem felejti el ezt a  dicséretes  bajnoki győzelmet.
Kiegyensúlyozottan, okosan  versenyeztek a gyerekek, és ez nagy örömet jelentett. Már sok helyezést,  érmet szereztünk eddig is, de nekem  mindig az  jelenti a legtöbbet, hogy látom a ő boldogságukat.  Engem az motivál, hogy figyelhetem a fejlődésüket, ahogy értelmes, gondolkodó diákokká válnak az iskolában. Aztán mindig van arra remény, hogy valaki közülük  egyszer eljut a sakkozásban nagyon  messzire, egy csúcsra.
Miközben hallgatom  az edzőnő lelkes mondatait, mint egy  rakás bolha  zsivajognak, csevegnek egymással a gyerekek. Ám Csaba bácsi ezzel nem törődve, szótlanul kiosztja a feladványokat. Előkerülnek a ceruzák, és hirtelen csend lesz. Figyelik a papírt,   komolyan gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!