Táborállás: csak látszólag csendes

Dunaújváros - Egy kerítés eltűnt, a mélybe zuhant, egy kapubejáró repedezik, a vasajtó elferdült. Csak látszólag telnek csendben a táborállási hétköznapok, ahol továbbra is csúszik a part.

Szigeti Sándor

- Nézzék csak! Ott, annak a teleknek a végén júniusban még egy kerítés húzódott. Ma hűlt helye. Ahogy mozog a part, lecsúszott a mélybe, már csak egy része maradt meg - mondja Orgovány Zoltán az Ivó utcában sétálva.
Táborálláson látszólag nyugalom van, de csak látszólag. A part ugyanis tovább csúszik, és már a csúszó területtől távolabb is feltűntek újabb gyanús jelek:
- Egyik napról a másikra arra ébredtünk, hogy elferdült a vaskapu, és ki sem tudjuk nyitni. A kocsibehajtón pedig repedések jelentek meg. Bár nem biztos, hogy ennek a partcsúszáshoz köze van, érthetően aggódik az ember - mondja Gorschmidt Istvánné.

Lassan háromszáz-hatvanöt napja  - egészen pontosan október negyedikén lesz egy éve -, hogy Táborálláson jelentős partfalcsúszás következett be. Előjelei azonban már 2010 tavaszán is voltak a mozgásnak: a lösz magasparton néhány kisebb rogyás jelent meg. Ám ekkor még legfeljebb csak sejteni lehetett, hogy hamarosan sokkal nagyobb lesz a baj.  A terület továbbra is életveszélyessé van nyilvánítva, az emberek csak saját felelősségükre tartózkodhatnak ott. Ennek ellenére sokan visszaköltöztek régi otthonukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!