Telefonos átverések: Sem adatot, sem kódot nem szabad így kiadni!

Dunaújváros - A trükkös tolvajok tárháza kimeríthetetlen, egyre jobban terjed a telefonon keresztüli adathalászat. Figyelem: így senkinek ne adjanak ki információt.

Gallai Péter

A dolog egyszerűen működik, véletlenszerűen felhívnak valakit a csalók, akik rendszerint az egyik mobilszolgáltató munkatársának adják ki magukat.   Ezután azt az örömteli hírt  közlik a gyanútlan áldozattal, hogy egy nagyobb összeget nyert, ámde  ennek  felvételéhez kellenek az adatai  név, lakcím, bankszámlaszám. 

A másik bevett gyakorlat pedig az, hogy azzal az indokkal jelentkeznek az ismeretlenek, hogy vásároljon  egy feltöltő kártyát az ügyfél, majd annak  diktálja be a kódját, szintén kecsegtető   nyeremény fényében. Természetesen itt sem történik semmi, azon kívül, hogy a megszerzett kóddal pillanatok alatt le is emelik a kártyáról az összeget, amit már ezután  bottal üthet a  hiszékeny tulajdonos.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei ezért óva intenek   mindenkit a telefonos adathalászoktól, hiszen a különböző szolgáltatók mellett  sem  a pénzintézetek, sem más állami szervek nem egyeztetnek adatot ilyen formán. Legfőképpen a hitelkártyákhoz tartozó PIN kódot, de egyáltalán semmilyen azonosítót ne adjanak meg telefonon idegeneknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!