Valami Amerika (Fotógalériákkal)

Dunaújváros - Kihalásra ítélt, benzinfaló dinoszauruszok, vagy az igazi autógyártás utolsó hírnökei? Amerikai autók és tulajdonosaik találkoznak a hétvégén a Duna-parton. Több ezer résztvevőre számítanak, a plusz húsz literes kategóriában.

Szigeti Sándor



Még több felvétel az amerikai gépcsodákról: IDE kattintva + IDE és IDE
Fotók: V.Gy. & A.F.

Furcsa módon az amerikai autós klubok létrejötte Magyarországon a kommunizmusnak köszönhető. Az egykori pártvezérek, másodvonalas-diktátorok tudták mi a jó: egészen a hetvenes évekig az Egyesült Államokban készített, vagy a Szovjetunió által amerikai licenc alapján  koppintott autócsodákban fuvaroztatta magát a pártelit. A nyolcvanas évek elejéig státuszszimbólumnak számító Volga a vidéki téeszelnökök privilégiuma volt, aki adott magára, tengerentúli gépcsodába ült. Nagyjából kétszáz amerikai autót sikerült átmenteni az átkosból. A többi frissen behozott darab. 

Az amerikai autók tizenötödik találkozóján sikerült belefutnunk Elvis Presley egykori járgányába, és testközelből szemrevételeztünk   egy valódi  Ford Mustang Shelby GT 500-ast. Ez utóbbi az a járgány, amelynek kipofozott és átalakított  változatával Nicolas Cage száguldozott a Tolvajtempó című filmben.
Az örömbe az első napon sajnos némi üröm is vegyült. A dunaújvárosiak nehezen tűrték, hogy hermetikusan lezárták kedvenc Duna-partjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!