Daruszentmiklós

2014.02.19. 14:00

Alakuló ülését tartotta a Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A tűzvédelmi törvény tavaly őszi változása lehetővé teszi, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthassanak tüzet, és végezhessenek műszaki mentést.

Rankasz Brigitta

A törvény természetesen mindent szigorú feltételekhez köt, a feltételeket az országos katasztrófavédelmi főigazgató utasítása tartalmazza.

Lapunkban nemrég írtunk arról, hogy Krajczár Arnold a Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe invitálja azokat, akik a közösségért szeretnének egy szervezett, jó csapatban dolgozni. Cégbírósági bejegyzésükhöz február 18-án tartották alakuló ülésüket a településen, az Ifjúsági Házban. Remélik, négy év elteltével sikerül bejegyeztetni a szervezetet, amelynek Arnold a lelkes mozgatója és parancsnoka. Régóta jó kapcsolatban van a baracsi önkéntes tűzoltók vezetőivel, programjaikon rendszeresen részt vesz a darusi csapattal. A baracsi parancsnok Veszprémi János és helyettese Sebestyén Tamás is jelen volt a daruszentmiklósiak alakuló ülésén, hogy segítse, tapasztalatokkal támogassa a munkájukat. A jó kapcsolatukat továbbra is közös rendezvények keretében, információk megosztásával fenntartják.

Krajczár Arnold elmondta egyebek mellett, szeretnének ifjúsági tagozatot is indítani, ennek érdekében már nyílt napot tartottak a helyi iskolában. A felnőttekkel pedig rendszerbeállító gyakorlatokon vettek részt több ízben.

Vállalják a készenléti időt, rendelkeznek egyéni védőeszközökkel és szakfelszerelésekkel. Van olyan tagjuk, aki tűzoltásvezetői tanfolyammal rendelkezik. Több helyről kapnának támogatást, ha végre megtörténne a cégbírsági bejegyzésük. Jelenleg a parancsnok udvarában áll egy gépjármű, amelyen megtalálhatók az oltáshoz szükséges eszközök is. A tűzoltó gépjárművet vezető személynek PAV-I típusú vezetői engedélyt kell felmutatnia, az adott tűzoltójárműre érvényes kezelői típusvizsgával együtt. Erre is van emberük.

Rauf Norbert Daruszentmiklós polgármestere minden támogatást megad a munkájukhoz. Jelenleg félkész állapotban van a tűzoltó szertár, amit az önkormányzattól kaptak, de nyár elejére befejezik a helyreállítási munkákat. Szeretnének pályázni eszközökre, tanfolyamokra, amelyek ingyenesek lesznek a tagoknak, és olyan szakmákat tanulhatnak, amelyeket a civil életben is hasznosíthatnak majd. Azokat a tagokat akik ezzel még nem rendelkeznek, beiskolázzák tűzoltó alaptanfolyamokra .

A jelen lévők - több korosztály is képviseltette magát, főként az erősebb nemből mind lelkesen beszéltek a jövőről. Megbeszélték az alapszabályi módosításokat is.

Programterveik között elsőként május elsején Baracson vendégeskednek majd, ahol a helyiekkel együtt bemutatót tartanak és közös főzést terveznek.

Májusban rendszerállító gyakorlaton vesznek részt Adonyban. Év közben gyakorlatok, versenyek sokaságán mutathatják meg felkészültségüket. Augusztusban pedig Daruszentmiklóson, a falunapon különböző tüzes, izgalmas, de nem veszélytelen oldalát tárják fel ennek a szép, ám nagy felelősségű tevékenységnek.

A keddi este eredményesen telt. Az egyesület parancsnoka és fő vezetője Krajczár Arnold lett, az elnöki tisztséget Molnár László vállalta. A toborzó eredményes volt, viszont továbbra is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy jó ügyért, jó közösségben, felelősségteljesen dolgozni.

A parancsnok azt mondja, mindig arra gondoljunk, bármikor történhet baleset, vagy olyan esemény, ahol segítségre szorulunk! Éppen ezért tanuljunk meg mi is segíteni egymáson!






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!