Daruszentmiklós

2014.07.30. 17:10

Nyaranta elmaradhatatlan a malacsütés az iskolaudvaron

Daruszentmiklós - Míg a szépkorúak a Faluparkban vetélkedtek, a fiatalabbak a Benedek Elek Általános Iskola nyári csendjét verték fel már a kora reggeli órákban.

Rankasz Brigitta

Rauf Norbert polgármester elmondta tudósítónknak, hogy két hagyományos esemény van „Daruban", ami elmaradhatatlan ennél a baráti társaságnál, akik közel nyolcvanan vannak. Húsz éve mindig közös májusfa állítás a program a parkban.

Rauf Norbert, Kiss István és Puskás László a nyárson, fóliában sülő malac mellett a hét végén. Fotó: A szerző felvétele

Egy hatalmas májusfát díszítenek a falu asszonyainak itt.  A másik elmaradhatatlan esemény a malac sütése nyárson, erre tizenkét éve minden nyáron összejönnek, főként a középkorúak tartják ezt a hagyományt. A jószágot napokkal korábban megvették, előkészítették, fűszerezték. Reggel öt órakor koccantak a pálinkás poharak férfiasan, s felkerült a nyársra a vacsorára való.

Közben ebédre bográcsos készült, s egész napos jó ízű beszélgetés, poharazgatás közben sült fóliaruhában, forrázó káddal letakarva a malac. Hosszú évek alatt tökéletesítették a technikát, amelynek eredménye a finom, porhanyós, de mégis ropogós malacsült, melynek illata már messziről csalogató. Kiss István és Puskás László a főszakács minden évben. Szerintük a titok az előzetes pácolás, s hogy a nyárs alatt csak parázs legyen. Elmaradhatatlan persze az is, hogy a jelen lévők sokszor, jó szívvel, hazai nedűkkel koccintsanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!