Daruszentmiklós

2014.02.26. 13:45

Daruszentmiklósi toros

Daruszentmiklós - Idén februárban is megrendezte hagyományos disznóvágását a Falulánc Szövetség.

Rankasz Brigitta

A borongós reggelen szitáló eső sem tartotta vissza Daruszentmiklósi Falulánc Szövetség tagjait attól, hogy szombaton reggel hét órakor megkezdjék az immáron hagyományos közösségi diszvágásukat. Az ízőrzők már ötödik éve együtt készítik el a finom, házi disznóságokat.

- Az idén azért került februárra az esemény mesélik a jó kedvű, dolgos csapat tagjai mert decemberben, januárban minden család otthon is vág, és sehogy sem tudtak előbb időt szakítani disznóvágásra. Magyar emberhez méltón először koccintottak hazánk hungaricumával, a jó kis házi pálinkával, majd a böllér lebökte szegény jószágot - amely összesen száznegyvenkét kilogrammot nyomott, élősúlyban.

Hölgyek munkában a Falulánc Szövetség hagyományos disznóvágásán. Képünk előterében Fogarasi Béláné és Berg Lászlóné és a finomabbnál finomabb kolbászok sora

 

Közel harmincan tüsténkedtek, a férfiak pörkölték, tisztították, majd szétszedték a jószágot. Rauf Norbert, a falu első embere is ott volt, ezúttal azonban Fogarasi Béla a böllér volt a fő irányítója a munkáknak. Az asszonyok forralták a bográcsokban a vizet, közben persze, szinte észrevétlenül azért fontos dolgokban döntöttek. Majd hozzáláttak a hagymás vér elkészítéséhez. Később a früstökhöz, finom húst és májat is sütöttek. Tíz óra körül, egy közös pihenő és elköltött reggeli után folytatódott a munka. Töltöttek kolbászt, az abaléből kiszedett belsőségekből hurkát is. A fűszerezésbe a titkos adalékokon kívül sok szeretet is került. Sült a ropogós, friss tepertő is a zsírszalonnából. Közben főtt a jó kis orjaleves, sok házi zöldséggel, készült a toros káposzta hatalmas lábasban. A sok ügyes kéz összeszokott tempóban szorgoskodott. Estére az egyesület minden tagját disznótoros vacsorára várták.

Béla bácsi, a civil szervezet vezetőej elmondta: - Májusban lesz tíz éves a csapat, így a disznóból egy jó bográcsosra valót eltettek már az ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!