Daruszentmiklós

2015.12.01. 13:30

A nagymamás ízek hódítanak

Daruszentmiklós – A kertbarátok adventi süteménysütő versenyén az is kiderült, hogy a nagymamás ízek hódítanak.

Horváth László

A Daruszentmiklósi Falulánc Szövetség tizedik alkalommal rendezte meg advent első vasárnapján az édes ízek mestereinek meghirdetett süteménysütő versenyt. Az idei megmérettetésre közel harminc remekmű érkezett a háziasszonyok boszorkánykonyhájából .

Közel harminc édesség versenyzett Daruszentmiklóson. Középen az ajándékba hozott tortával a zsűri elnöke, Szabó Schvarc Erzsébet cukrászmester. Mellette a szervező Falulánc elnöke Fogarasi Béla

Szabályosan roskadozott a Barátság Ház hosszú asztala vasárnap délután a ráhelyezett finomságoktól: diós, csokoládés, mandulás, krémes, töltelékes és töltelék nélküli – megannyi kedvelt íz különböző formában és tálalásban. A nagymamák receptjétől egészen a frissen debütáló újasszonytortáig megtalálható volt mindenféle földi jóság és gyönyörűség. Akadt is dolga bőven a bírálóknak. Szabó Schvarc Erzsébet előszállási cukrászmester, a zsűri elnöke az alábbiak szerint ismertette a pontozás kritériumait:

– Legyen rendben a süteményalap, amelyen a töltelékek és a dekorációs anyagok harmóniája mellett a házias ízeket is keressük. Valamint fontos bírálati szempont a külalak és a tálalás is. A nagyon édes helyett inkább a házias, nagymamás ízek divatosak a mai időkben.

Az eredményhirdetéskor sorrendben a következők süteményeit tartotta legfinomabbnak a zsűri: Berg Lászlóné, Drávicz Józsefné, Somogyi Lászlóné, Különdíjas lett Molnár Alinka.

A rendezvényen leültünk az asszonyok közé is, hátha kitanuljuk a helyi sütőtudomány fortélyait. Titkot nem, de régi történetet elmeséltek: sok éve traktorral, utánfutóval a dunaföldvári pékség kemencéjébe hordták az alapanyagokat sütni – ötszázfős lakodalmat is kisütöttek így. A rázós úton néha el is hagytak egy-egy vájlingot – nevettek nagyot az asszonyok a régi idők emlékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!