Daruszentmiklós

2017.05.29. 18:16

Gyermeknap helyett - gyermekhét!

DARUSZENTMIKLÓS Egy terjedelmes és hihetetlen tartalmú levelet kaptunk Hajdu Annamáriától, a daruszentmiklósi Szederinda óvoda vezetőjétől. A sorok egy bőséges programsorozatról meséltek, amely az ottani gyerekek májusát aranyozzák be. Az elsőre el is látogattunk, örömünk telt benne. Gyermeknap helyett - gyermekhét!

Balogh Tamás

Már a programok felsorolásához is nagy levegőt kellett vennie Hajdu Annamáriának, a Szederinda óvoda vezetőjének.

- A hét közepén izgatottan várjuk a tűzoltók megjelenését. Egy bemutatót tartanak nekünk, az eszközöket ki is próbálhatjuk, természetesen nem igazi tűzzel. Ugyanakkor két rendőr is érkezik az autójukkal, ami valószínűleg szintén kellemesen izgalmas perceket fog okozni a gyerekeknek - mondja Annamária, majd a következővel folytatja: - Kapcsolatot építünk a rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervezetekkel, illetve az őrző-védő dolgokról beszélgetünk. Közelebb hozzuk a két testületet a gyerekekhez, azért, hogy ez ne a félelemkeltésről szóljon, hanem az állampolgár védelméről. Arról, hogy a tűzoltó és a rendőr a barátunk és a segítőnk, szakmailag mellettünk áll, ha szükségünk van rá. Persze ezt a gyerek nyelvre lefordítva, de ennek a gondolatnak az alapjait fogjuk lerakni. Volt már példa hasonló eseményre, és jól működtek az elképzeléseink. A következő programként sportnapot szerveztünk, majd utána lovas kocsis kirándulásra megyünk a faluparkba, ahol íjászkodni fogunk. A középső és nagycsoportosokat ovifocira visszük Sárbogárdra.

Ki mit szeret - szalonna és virsli egyaránt került a nyársakra Fotók: Balogh Tamás

- Miért lett ilyen bőséges a hónap programsorozata? - kérdeztük az óvodavezetőtől, aki válaszában elmondta:

- Azért, mert egy napba képtelenség belesűríteni a sok, kedvezőnek tűnő lehetőséget. Kisebb falatokra bontottuk ezeket a remek élményszerzési alkalmakat. Minden nap egy kis ízelítőt kapnak belőlük. Ezzel nem valamiféle óvodai rekordra készültünk, hanem a szerencse alakította ilyenné.

- Természetesen az egész év róluk szól, csak most egy kicsit sűrűbb lesz a kínálatunk. Hamarosan itt a ballagás, és utána, akit lehet, elengedünk szabadságra, hiszen nekik ez az egész évi tevékenység egy munka. Felkészülés az iskolai évekre és a fegyelmezett napi ritmus elsajátítása. Az időben való felkelés, a bejárás, a közösségbe illeszkedés, valamint az alkalmazkodás a többiekhez, és a sokféle tanulni való már a felnőtté válás alapkövei lesznek. Akiknek nincs lehetőségük hová menni, azokat a nyári kéthetes karbantartást kivéve egy csoportba gyűjtve szívesen fogadjuk a nyári időszakban is - tette hozzá Annamária.

Hajdu Annamária szerint egy nap kevés lett volna nekik

Markovics Ferencné, aki nagymamaként vett részt az eseményeken elmondta:

- Nagymamaként és a település önkormányzati képviselőjeként is itt van a helyem. Mindenre van időm, amire akarom. Itt születtem, és azóta itt élem az életemet. Két óvodás unokám van. Az egyik hamarosan ballag és egy pici, aki most született. Még sokáig idejárunk ezután is. Nagyon szeretek közöttük lenni. Otthon is gyakran sütünk szalonnát az unokáimmal, ugyanígy nyárson, mint itt. A gyerekek ezt nagyon szeretik csinálni és fogyasztani is. Fontos, hogy egy felnőtt mindig legyen körülöttük, aki tanítja őket és vigyáz rájuk. Tudniuk kell, hogy ez nagyon szép, ugyanakkor veszélyes dolog is, ezért szót kell fogadniuk. Távol kell ülniük tőle és majd a felnőttek segítenek nekik, ha kell.

Markovics Ferencné nagyon szeret az óvodások között lenni

- Mi a célja ennek a kedves, és nem átlagos pikniknek? - kérdeztük ismét az óvodavezetőt.

- Ezt az eseménysort egy kis barátkozással kezdtük. Egy batyus jellegű összejövetellel. Ma szalonnát és virslit sütögettünk, amit a gyerekek és a szüleik egyaránt szívesen fogyasztanak. Nem átlagos, de nagyon sikeres dolog, hogy egy kicsi tüzet raktunk ebből a célból az árnyas udvar közepén. Évente egy alkalommal rendezünk egy ilyen összejövetelt. Gondoskodunk arról, hogy a tűzvédelemnek megfelelően járjunk el, és senkiben és semmiben se okozzunk vele kárt. Nem vártam el semmi attrakciót a szülőktől, azt szerettem volna, ha egyszerűen együtt töltjük ezt a délutánt. Beszélgetéssel, a közelebbi megismerkedésünkkel, ami az alapja a mindennapi együttműködésünknek. A gyerekek szeretnek itt lenni, örömmel maradtak ebben a vendégségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!