Daruszentmiklós

2015.02.25. 15:35

Gyimesbükkön nem csak megtanulták a település táncát, népviseletet is kaptak hozzá

Daruszentmiklós/Csíkkozmás - Öt napot vendégeskedtek testvértelepülésükön a daruszentmiklósiak.

Rankasz Brigitta

A romániai Csíkkozmás Alcsík egyik jelentős települése, amely a medence dél-keleti sarkában, a Nyerges-tető lábánál, körülbelül 650 méter tengerszint fölötti magasságban fekszik. Csíkszeredától 22, Tusnádfürdötől 10, Csíkszentmártontól 4 km-re terül el. A falutól déli irányba haladva, a 2-es községi úton Lázárfalva közelíthető meg (3 km). A falu központjából ágazik el a 11B országút a Kászoni-medence felé.

Daruszentmiklós nagyon jó testvér települési kapcsolatot ápol a magyarlakta faluban élőkkel. Az elmúlt héten érkeztek haza egy csodálatos látogatásról, amelyen Fogarasi Béla alpolgármester képviselte ezúttal a település önkormányzatát, s ahogy meséli, csodálatos öt napon élvezték a szíves vendéglátást közel hamincan.

Bergné Markovics Erika (piros kabátban) és vendéglátója Potyó Attiláné, Piroska a Csíkkozmást övező hegyekben tett lovasszános kiránduláson. Mögöttük kék sapkában Pari László, a vendéglátó. Fotó: amatőr felvétel

Az utazás résztvevői egyetértettek abban, hogy szívet melengető látvány, ahogy őrzik az ott élők a magyarságukat, s a hagyományokat. Kirándultak az Ezeréves határhoz, Gyimesbükkre, ahol megtanulták a település táncát, ehhez népviseletet is kaptak, s nem csupán a lábak, a szívek is egy ritmusra dobbantak.

Fejér megye déli részén a tél szűken mérte a havat, így különleges élmény volt a lovas szán, s a láncszánkózás a darusi látogatóknak. A Csíkkozmás és Kászonújfalu települések közötti vízválasztón helyezkedik el Nyerges tető, amely leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi helyszíneként ismert.

Erdély gyönyörű tája ez a vidék. A sok kopjafa hőseink emlékére, s a fenyvesek zúgása ismét megmutatta az utazóknak történelmünk viharvert filmjét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!