Daruszentmiklós

2014.01.22. 20:30

Kis madárfigyelők

Daruszentmiklós - Hajdu Annamária, a Szederinda óvoda vezetője decemberben harmadik alkalommal vette át a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Zöld Óvoda címet.

Rankasz Brigitta

- Az intézmény kétezer óta a KÖRLÁNC Óvodai környezeti nevelésen alapuló program keretei között szervezi a gyerekek mindennapi tevékenységét. Az óvodapedagógusok folyamatosan új lehetőségek után kutatnak - mondja Hajdu Annamária óvodavezető.

Az elmúlt három évben kiemelt hangsúlyt fektettek a madár megfigyelésekre és a madarak életével kapcsolatos tevékenységek szervezésére. A téli időszak a legérdekesebb számukra. Bár a jelenlegi enyhe évszak kevésbé éhezteti ki a madarakat, mégis a párkányokra, bokrokra, etetőkbe helyezett madáreleség számos itt telelő madárfajt csalogat az óvoda ablakainak közelébe. Sokféle szárnyas repdes náluk, cinegék, pintyek, zöldikék, meggyvágók, rozsdásfarkúak lakmároznak az etetőknél, de őszapót és tengelicet láttak a madáreleség közelében.

Etetőkkel, itatókkal, homokfürdőzésre alkalmas eszközökkel bővítették udvarukat. A múlt évben a Duna-Ipoly Nemzeti Park ornitológusát, Fenyvesi Lászlót hívták meg, aki a helyszínen mutatta be madárgyűrűzést. Majd a csapat kirándult is a Dinnyési-Fertő vidékére, ahol bebarangolták a látogatható terület egy részét. Tevékenységükkel kiérdemelték a Madárbarát Óvoda címet.

Ancika a fő mozgatója a 13 évvel ezelőtt megkezdett természetbarát tevékenységnek, amelyet azóta is jó csapatmunkában és elkötelezetten folytat az intézmény kollektívája. Fontos amit tesznek a környezetük megóvása érdekében, amely ebben a kis közösségben apró elemként járul hozzá Földünk egészséges fennmaradásához. Természetesen munkájukat segítik a lelkes szülők, és a helyi önkormányzattól is minden segítséget megkapnak.

- Az idei év tervei között szerepel a szelektív gyűjtés tovább folytatása. A cég, akivel kapcsolatban állunk, lehetőséget biztosított ÖKO-játszóház megvalósítására, ami nagyon jól illik a programunkba - mondja a vezető.

Továbbra is gyűjtik az elektromos készülékeket, PET palackokat ,a papírt.

A folyosón, a bejárat mellett, fáradt elemeket lehet leadni egy gyűjtésre rendszeresített konténerbe. Ebben az évben nagyon odafigyelnek például arra is, hogy a kézműves foglalkozásokon fontos szerepet kapjon az újrahasznosítás.

Nagyon magasra tették a mércét, s amint a példák mutatják, ebből nem engednek. Az Örökös Zöldóvoda címet szeretnék elnyerni, és kitartásukat, lelkesedésüket, a külső támogató környezetet szemlélve reméljük, hamarosan el is érik ezt a nemes célt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!