Daruszentmiklós

2016.08.30. 17:15

Közösségi elismerés

Daruszentmiklós - Daruszentmiklós Községért Díjat minden évben olyan emberek vehetik át, akik szolgálatuk és kimagasló társadalmi tevékenységük során a községet, az ott élő emberek kultúráját gazdagítják.

Horváth László

A szombati falunapon öt személy vehette át a megbecsülést jelentő kitüntetést.

Hajas János posztumusz díját lánya, Hajas Zsuzsa vette át. Hajas János a daruszentmiklósi (egykor dánieltelepi) iskola igazgatója volt 1941 és 1960 között. 1911. június 23-án született Alattyánban, paraszti család ötödik gyermekeként. Tanítói oklevelét 1934. június 27-én kapta kézhez, majd katonai szolgálatra rendelték. A dánieltelepi iskolában 1941-1961-ig dolgozott. Tanári ars poeticájának lényeges eleme volt a rend, a fegyelem, de a játék és a tartalmas közösségi élet is. Az iskola egyszerre volt kultúrház, mozi, vasárnaponként kápolna, és nap mint nap ügyfélszolgálati iroda. Ha kellett, Hajas János szívesen segített a falubelieknek ügyet intézni, egy-egy kérelmet, hivatalos iratot elkészíteni. Tanácstag is volt. Házasságából két gyermek született. 1958-ban sikeresen kezdeményezte a két tantermes Klebelsberg-iskolaépület bővítését, további négy tanterem építését egy új épületben. Az új iskolát 1960. szeptember 20-án avatták. 1961-ben családjával Dunaújvárosba költözött, ahol nyugdíjazásáig az oktatásirányításban dolgozott.

A hivatalos díjkiosztáson Ifj. Puskás László, Markovics Ferencné és Hajas János lánya Hajas Zsuzsa tudta átvenni az elismerést
Fotó: Horváth László

Kiss Jánosné több cikluson keresztül települési képviselő volt. 2006-tól 2014-ig, 8 éven át az összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatot vizsgáló pénzügyi bizottság elnökeként képviselte a település gazdasági érdekeit. 2014-től az önkormányzat által alapított közhasznú nonprofit kft. ügyvezetője. Képviselőként, vállalkozóként is mindig támogatta az önkormányzat programjait, rendezvényeit, személyesen, közvetlenül a munkájával vette ki részét a feladatokból. Segítő szándéka és pozitív hozzáállása a mai napig jelen van, és a település fejlődését, gyarapodását szolgálja.

Markovics Ferencné települési képviselő, az összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatot vizsgáló bizottság elnöke. Daruszentmiklós képviselő-testületének harmadik ciklusban tagja. A község önállóvá válása előtt is önkormányzati képviselő volt Előszálláson. Mindig környezetének igényeit igyekezett érvényesíteni. Aktívan részt vesz az önkormányzat és település rendezvényein, munkájával segíti megvalósulásukat. Pártfogolja az intézményeket, a civil önszerveződéseket. A helyi közügyek és közérdekek figyelembevételével, maximális igyekezettel látja el tevékenységét.

Ifj. Puskás László a település fejlesztéséért, előre haladása érdekében civil lakosként több éve végez önzetlen munkát. Legyen szó óvoda karbantartásáról, Falupark építéséről, szépítéséről, vagy társadalmi segítségnyújtásról, rá mindig számíthatnak a daruszentmiklósiak. A tevékenysége példaértékű a fiatal generáció számára is, hiszen aktív közösségi tagként sok fiatalt gyűjt maga köré.

Hornok Gergő aktív társadalmi tagja a településnek. Humán - zenei beállítottságával hosszú évek óta sikeres közösségszervező tevékenységet végez. Megalakította és irányította a Darumadár Népdalkört, ami munkásságának köszönhetően sok sikert ért el az elmúlt években. Szívügye, szakmai és önmegvalósító küldetése a Magyarock együttes, amelynek új formációja a Lángőrzők zenekar. Önként végzett tevékenységével a település kulturális értékeinek gyarapításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A falunapi ünnepség keretében köszöntötték a Tiszta udvar, rendes ház címet elnyert darusiakat is. Veres Tamás, Maár Györgyné, Keringer Lajosné, Lázár Sándorné, Magyar István, id.Virág János, ifj.Virág János, ifj. Nyári András, Győri Zoltán, Németh János, Váradi Vilmosné, Barabás Sándor, Rézmann Lajos, Virág László, Kárász Gabriella Ildikó vehette át a jutalmat.

Az idei díjak átadása után már 72 ingatlan viseli Daruszentmiklóson a megtisztelő címet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!