Daruszentmiklós

2014.03.26. 13:50

Ifjúsági csapatot toboroznak a lánglovagok Daruszentmiklóson

A Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője, Krajczár Arnold a település általános iskolájában már tartott toborzót a diákoknak, mert szeretne egy stabil ifjúsági utánpótlást kinevelni

Rankasz Brigitta

A településeken régen is hagyománya volt az önkéntes tűzoltásnak: gyorsan és szakszerűen helytállnak korunk természeti csapásainál, tüzeknél, más eseményeknél.

Krajczár Arnold Daruszentmiklós után az elmúlt héten Előszálláson az Árpád Fejedelem Általános Iskolában is eltöltött egy délelőttöt. Célja az volt, hogy toborozzon, és a két település gyermekei kicsit jobban megismernék egymást, és talán egy jó ifjúsági tűzoltó csapat is kovácsolódjon. Az első alkalommal felmérte, mekkora az érdeklődés. Látható volt, többen beállnának a lánglovagok táborába.... Az egyesület vezetője nagyon színesen állította össze a workshop tematikáját. A csoportoknak demonstrációs eszközöket és saját élményű kisfilmeket hozott. Elsősegély oktatáshoz használt babákkal, eszközökkel gyakorolhatták az újraélesztést a végtagrögzítőkkel, gerincrögzítőkkel, pólyákkal pedig a sérültek ellátását. Személyes védőfelszerelései kisebb alpintechnikai eszközök is részét képezték az előadásának. A képeken, kisfilmeken bemutatta, hogyan gyakorolnak a foglalkozásokon az ifi tűzoltók. Megyei, országos ifjúsági versenyekről készült kisfilmeket is néztek az érdeklődők, ami életközelivé tette ezt a nemes, közösségi munkát.

Krajczár Arnold a harmadikos diákokkal a tűzoltók, életmentők munkáját bemutató foglalkozáson Fotó: Rankasz Brigitta

Krajczár Arnold meglepődött azon, hogy nagyon sok ismeretanyaggal rendelkeznek a diákok, jól tájékozottak a sérülések terén, ismerik vérzés fajtákat,és szociális érzékenységük is jó. Komoly jelentkezési lapot kell kitöltenie a szülővel közösen annak, aki úgy dönt, vállalja ezt a kemény feladatot, és a foglalkozásokon is rendszeresen részt kell venni. Megtanulják a tűz veszélyeit, a tűzoltói feladatokat,a helyes magatartási formákat, gyakorolják a felszerelések gyors használatát. A csapatmunka és a bajtársiasság is nagy hangsúlyt kap.

Sajnos az utóbbi időben csökkent azok száma, akik a közösségért vállalnak civil munkát. A vezető mégis bizakodó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!