Daruszentmiklós

2015.01.07. 14:15

Malacsütés, falunap, tűoltóautó

Daruszentmiklós - Daruszentmiklósról az elmúlt évben rengeteg eseményről tudósítottunk, hiszen a családias közösség több civil szervezete, intézménye mindig kínált új, izgalmas programokat.

Rankasz Brigitta

A faluban Virág István január 25-én töltötte kilencvenedik születésnapját.

Januárban harmadik alkalommal nyerte el a Szederinda Óvodája a Zöld óvoda címet, a kollektíva 13 évvel ezelőtt megkezdett ZÖLD szemlélete és tevékenysége, mint a jó földbe elvetett mag, fejlődésnek indult. Disznóvágáson is jártunk a Falulánc Szövetségnél, Fogarasi Béla elnök meghívására.

Év elején indult két ragyogó pályázat, a Benedek Elek Általános Iskola nyert a hazai testvériskolai projektre, melyben Kulcs a partnerük. Elindult a pályázat B-részének megvalósítása Csíkkozmással közösen (testvértelepülés), mellyel az iskola diákjai határon kívül kirándulhattak, s a hónap végén ér véget a diákok számára a rendkívül sokszínű programsorozat.

Örömteli hírről írtunk áprilisban, a Barátság Ház bővítéséről, felújításáról. A település több szervezete is használja az épületet, melynek alapterületét már régen kinőtték, pályázati keretből (öt millió forintból) szépült meg.

Megalakult a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, korszerű autót vásároltak.

A megújult Barátságház avatásán az épület előtt Fogarasi béla, Rauf Norbert és Varga Gábor Fotó: Rankasz Brigitta

A Faluparkban a Falulánc Kulturális és Közérdekű Szövetség tagjai ismét egy ragyogó hangulatú estére jöttek össze, Szent Iván éjjeli mulatságot tartottak június 21-én (továbbá ugyanott a nyáron volt ismét a környék nyugdíjasainak olimpia is). A fiatalabb generáció is összejött ezen a napon, malacsütésen jártunk náluk, Rauf Norbert polgármester vezetésével folytak az előkészületek az iskola parkjában, valamint 55 éves osztálytalálkozót tartottak a Daruszentmiklóson végzett öreg diákok a Gumikacsa vendéglőben Mezőfalván.

A településen is könnyek hulltak a végzős iskolások szeméből júniusban, s becsengettek szeptember elsején reggel. Az elsősök különleges hagyományként még reggel az óvodába érkeztek, s az óvó nénikkel indulnak a nyolc éves kirándulásra. .

Ragyogó, hetedhét országra szóló falunapi rendezvény volt tavaly is, testvértelepülési szüreti bál, s az adventi hétvégéken a kis falucskában ismét közös ünnepi gyertyagyújtásra, karácsonyi ünnepségre gyűlt össze a falu.

Emlékeztetőnk csupán rövid, a teljesség igénye nélkül készült, mégis bizonyítja azt a tényt, hogy a kis közösségek összetartó ereje hatalmas, s élete színes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!