Daruszentmiklós

2013.11.21. 08:23

Márton-nap a daruszentmiklósi oviban

Daruszentmiklós – Tizenkettedszer rendezték meg báljukat a daruszentmiklósi óvodások: most is nagy sikerrel.

Rankasz Brigitta

Sok jó ember kis helyen is elfér, tartja a mondás, s ez különösen igaz volt Daruszentmiklóson a Szederinda óvoda Márton-napi bálján.

A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. A népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, megkezdődött a természet téli pihenőjének időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá egy tömött libát. Megkóstolták az új bort és az étek is liba volt.

Nagy élet volt a Csiribiri csoport Mártonozóinál: Puskás László, Schmidt Gabriella Vivien, Menyhei Dóra, Medve Imre Dániel, Vágó Patrik, Pirger Klaudia, Szoták Norbert Csaba, Schmidt Melinda Anna, Pesti Márió Zoltán, Kovács Fruzsina, Csajági Roxána adták elő a mesét. Fotó: Rankasz Brigitta

A daruszentmiklósi óvodában fontos a hagyományőrzés. Gyermekkezek nyomán kézműves remekek díszítik a folyosót és a termeket. A falakon most kézműves libák is vannak, több tucat, s a kicsik régóta izgatottan készültek az intézmény jótékonysági báljára. Az idén a Csiribiri csoport Gráczer Ágnes és Kovácsné Sulák Éva óvónők és Drávicz Józsefné dajka vezetésével volt a felelős.

A rendezvényen szülők, nagyszülők, a falu vezetése, a helyi civil szervezetek tagjai mind képviseltették magukat, s ahogy ilyenkor szokás a tombolához ajándéktárgyakat adtak.

Az est nyitásaként Hajdu Annamária köszöntötte a megjelenteket, s Rauf Norbert polgármesternek ajándékot adott át, ezzel köszönte meg, hogy a falu vezetése támogatja az óvodát.

Majd a Csiribirik igazi libás hangulatot varázsoltak a helységbe. A műsoruk alapja a Márton-napi ludas játék volt. Jó volt látni, hogy nem a nézőknek, inkább a maguk kedvére játszottak,önfeledten, vidáman.

Az igazi meglepetés Andi bohóc volt, akivel közös játékon vehettek részt gyerekek és szülők. Fotó: Rankasz Brigitta

Az est meglepetése a szülők ajándéka: Andi bohóc volt. Dombiné Mónika azt mondja, bár az ő gyermeke már elsős, de úgy érzi sokat kapott itt, ezt a többi szülő is így gondolja, ezért összefogtak, s ezt a műsort adták ajándékba az estéhez. Együtt vonatoztak, tapsoltak, dobbantottak, kicsik, nagyok, s Andi bohóc igazán jó karmestere volt a játéknak.

Majd a vacsora következett, az elmaradhatatlan ludas kása. Tánccal, játékos totóval, zsákbamacskával, tombolával folytatódott a mulatozás.

Ancika, az intézmény lelkes vezetője elmondta,12 éve minden évben megrendezik a bált .Az első a falu megalakulását követően tavasszal volt, már akkor is százhatvanan voltak, a létszámra az idén sem lehetett panasz. Tizenegy éve azonban a Márton naphoz kapcsolták a rendezvényt, felelevenítve a régi népszokásokat is. A bevételből sok dolgot szereztek már be így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!