Daruszentmiklós

2015.04.01. 13:54

Ha óvatosan is, de előrelátóan terveznek Daruszentmiklóson

Daruszentmiklós - Március 25-én a Klebelsberg Iskola épületében közmeghallgatást tartott Rauf Norbert polgármester, a település képviselőtestülete és Pulainé Varga Gabriella aljegyző.

Rankasz Brigitta

A kis falu lakói aktívan részt vesznek a közéletben, s a faluvezetés számít ötleteikre, javaslataikra, most is sokan hallgatták az elöljáró pontos prezentációját, amelyben a tények a tavalyi év pozitív mérlegét, s jelentős fejlődését mutattak

- Természetesen a költségvetésünk a tavalyi évben, s az idén is nagyon szigorú, meggondolt gazdálkodást követel tőlünk. Az óvodánk működési költségeihez tavaly tízmilliót tettünk hozzá, az idén 9 millió forinttal kell kiegészíteni azt. Az elmúlt évben a ragyogó kollektíva több sikeres IPR pályázatot valósított meg, 800 ezer forintértékben, s nagyot álmodunk, mert uniós pénzből, pályázat keretében szeretnénk felújítani az épületet az idén - kezdte az elöljáró.

Majd megtudtuk, a Daru sor mart aszfaltozásának örülhetnek a lakók az idén, ami tavaly ősszel az időjárás miatt elmaradt, s folytatják a kövezést, kátyúzást, a belvízproblémák megoldását pedig közmunka programban szeretnék folytatni, és várják a szennyvízcsatorna pályázat eredményét is. Fákkal gyarapodott a település több része, s fejlesztették a Faluparkot is, ami a helyiek közkedvelt helyévé vált. A pályázatokból még kisgépeket, egyéb szerszámokat vásárolnak. Mozgókönyvtár, a lakosság segítése alapítványok segítségével, a közmunkaprogram több formája - ezek mind a falu lakóit támogatják.

A daruszentmiklósiakat érdekli falujuk helyzete, mindig sokan kíváncsiak az elöljárók megnyilatkozásaira. Képünkön Várnai Gábor kérdez egy önkormányzat által vásárolt ingatlannal kapcsolatban

A pályázati pénzek is szépen gyarapították a települést, tavaly 13 milliót nyertek, csak a Start mintaprogramra 29, táv- és kulturális közfoglalkoztatásra 2 milliót nyertek.

- A következő uniós ciklusban szeretnénk felújítani a hivatalt, az óvodát, a régi iskolát. Fejlesztenénk iparterületünket, kerékpárutat tervezünk, piacteret alakítunk ki, és nagyon várjuk, hogy a szennyvízcsatorna pályázati kiírásában is pályázhassunk. Természetesen folytatjuk a testvértelepülési kapcsolataink ápolását, a ragyogó közös programok szervezését, s rengeteg civil, önkormányzati-, közösségi rendezvényünk lesz 2015 -ben - sorolta terveiket a polgármester.

Majd tájékoztatta a lakókat a segélyezéssel kapcsolatos törvényi változásokról, s más közösségi szabályokról, amelyekre a képviselőkkel alkotnak majd helyi rendeleteket, azok a közösségi együttélés szabályait terelik majd megfelelő mederbe.

A lakók sok mindenről kérdezték a faluvezetést, Várnai Gábor például egy önkormányzat által vásárolt ingatlannal kapcsolatban érdeklődött.

Összességében a település költségvetésének bevételi oldala az idén az 1300 lakosra 158 188 000 forint lesz, mely mutatja azt is, a nadrágszíjat itt is szorosra kell húzni ismét.

Egy biztos, a lelkesedés, mely Daruszentmiklóst jellemzi, biztosan előreviszi a dolgokat a faluban az idén is!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!