Daruszentmiklós

2014.04.09. 15:50

Nagy Veronika védőnő élete most a szolgálatról szól

Daruszentmiklós, Nagykarácsony - A védőnő az, aki szinte a fogantatástól a gyermek iskolás koráig naponta kapcsolatban van a családokkal. Pontos képet látnak a társadalomban élő emberek helyzetéről is.

Rankasz Brigitta

Nagy Veronika speciális helyzetben van, fiatal kora ellenére két településen, Daruszentmiklóson és Nagykarácsonyon látja el a védőnői teendőket. Mosolygós, kedves, segítőkész ember. Jó a közelében lenni, nyugalmat, biztonságot áraszt személyisége. Somogyból, Osztopánból került ide, öt éve pályázta meg az állást, nem riasztotta el a távolság, azóta megismerte, megszerette mindkét falu lakóit.
Száz-száz gondozottja van a településeken, a szám a költözések, születések arányában változik. Hétfőn és csütörtökön Daruszentmiklóson van, tanácsadást tart és két hetente dr. Stingli Erzsébet gyermekorvos rendelésén segít. Kedden és pénteken pedig Nagykarácsonyon dolgozik. Szerdán megosztja a napot, ami a távolság miatt nem mindig egyszerű.
– Munkádnak melyik részét szereted a legjobban?
– Nem tudnék dönteni, mert minden területe izgalmas. A várandósság idején havonta minimum egyszer találkozom a kismamákkal. Az újszülött megérkezésekor sietek a családhoz, és gyakran látogatom őket. Segítséget nyújtok a gondozásban, táplálásban, szervezem a kötelező védőoltásokat, de sokszor éppen adományt viszek, ha arra van szükség. Figyelemmel kísérem a kicsik fejlődését,szinte kamasz korukig. Havonta hatvan családot látogatok meg, átlagban nyolcvan gyermeket.
– Az oktatási intézményekkel milyen a kapcsolatod?
– Mindkét óvodával és iskolával igen jó a kapcsolatom. Sok előadást tartok náluk, az önkormányzatok minden formában támogatják munkám. Amikor idekerültem Rauf Norbert polgármester arra kért, hogy ezekre a terültekre figyeljek oda. Nagyon örültem kérésének, mert az iskolavédőnői munka hozzám is közel áll. Az anyagi támogatást is maximálisan megkapom, az interaktív előadásokhoz, felvilágosító munkámhoz eszközöket vásárolhatok. Próbálom megoldani, hogy minden évfolyamba eljussak.
Nagy Veronika a daruszentmiklósi óvodában védenceit oktatja a helyes orrfújásra (Fotó: a szerző)
– A két településen hogy oldod meg a közlekedést?
– Nagykarácsonyt könnyebb bejárni, Daruszentmiklós szétszórt így azt nehezebb, főleg télen. Az átjárás és a kijárás a legnehezebb számomra, főként télen, de igyekszem rugalmasan megoldani, mert tudom, hogy várnak.
– A magánéleted mennyire tudod megőrizni munkaidőn kívül?
– Mivel Daruszentmiklóson élek szolgálati lakásban, így sokszor kopogtatnak az ajtómon, ha baj van, hét végén is keresnek. Ezt igazából nem bánom, így teljes az életem amióta elköteleztem magam a két faluban élőknek. Megtisztelő az, hogy befogadtak, örülök, ha jönnek, mert így sok problémát megelőzünk. Az életem most erről a hálás szolgálatról szól.
Veronika azt mondja, jól érzi itt magát, mindegyik gyermek közel áll a szívéhez, hosszú távú tervei között – ha a szakmai szervezet átalakulása lehetővé teszi – első Daruszentmiklós és Nagykarácsony. Szeretne tanulni, másik diplomát szerezni, ha lehet pedagógiai téren, hogy még többet segíthessen.
Hallgatom, s biztos vagyok benne jó annak, akinek az életében jelen van. Fiatal kora ellenére tudása, elhivatottsága hatalmas érték a közösségnek, aki öt évvel ezelőtt őt választotta.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!