Daruszentmiklós

2015.03.11. 16:10

Székelyföld angyaltájain

Daruszentmiklós - Mozgalmas év ért véget a Benedek Elek Általános Iskolában. Két pályázati program is futott, az egyik a hazai, a másik a határon túli testvériskolai kapcsolatokat erősítette.

Rankasz Brigitta

A programok részeként szerepet kapott az egészségnevelés, kézműves foglalkozások, nyelvtanulás, sok kirándulás és tábor, amelyeken a diákok térítésmentesen vehettek részt.

A határon túli testvériskolai rendezvénysorozatban - Hagyományok a mezőföldi és a csíki vidéken - az erdélyi Csíkkozmás volt a partnertelepülés, ahonnan nemrég érkezett haza a darusiak busznyi csapata, harmincöt diák és hat pedagógus, millió élménnyel - tájékoztat Koronczai Edit, az intézmény egyik pályázatvezető pedagógusa. Románia, Erdély, Hargita megye, az úti cél távolinak tűnt induláskor. Közel ezerhatszáz kilométert tettek meg, de a sok látnivaló feledtette a hosszú buszozást.

Nyerges-tetőn, háttérben a lépcsősor, ami felvezet a kopjafákhoz. Az első sorban balról jobbra Horváth Gábor, Menyhei Anita, Pesti Evelin, Gyalus Tamás, Varga Dolóresz, Magyari Kitti, Tramita Bianka, piros kabátban, a csoport középen Csillag Ottó, helyi iskolaigazgató

Daruszentmiklóson bizony a téli szezonban nem tudták az évszak örömeit élvezni a gyerekek, de kárpótolta őket az a havas élmény, amikor a közel két kilométeres szerpentinen át a Szent Anna tó befagyott vizére megérkeztek a szánkóikkal.

A hat napos programban ellátogattak a parajdi sóbányákhoz, jártak Tamási Áron falujában, a Székelyföld szívében, Farkaslakán, Korondon megismerték a fazekasság mozzanatait, az agyagozást, égetést és festést. A csíkkozmási diákokkal kirándultak Nyerges-tetőre, az 1848-49-es szabadságharc egyik utolsó ütközetének helyszínére, ahol az út egyik oldalán az emlékmű magasodik, a másikon a hősök temetője található, amely az itt elesett katonák kopjafákkal teli sírhelye.

Székely táncházban járták együtt a vendéglátókkal, tanulták a csíki táncokat és a daruszentmiklósi iskola név-adója, Benedek Elek kisbaconi emlékházát is meglátogatták. Csodálatos világot, a Székelyföld egy részét bejárták, amit eddig csupán névadójuk meséiből ismerhettek, a testvérfalu Tulipán Panziójában pedig, ahol a szállásuk volt, megkóstolhatták a táj ízvilágát.

Bár a pályázati program befejeződött, de az emlékek, s a barátságok még sokáig megmaradnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!