Daruszentmiklós

2014.07.30. 17:10

Tizedszer rendezték meg az idősek vetélkedését

Daruszentmiklós - A szépkorúak tizedik olimpiáját szervezte meg idén a Falulánc Szövetség, a Darumadár Népdalkör, a Hagyományőrző Egyesület.

Rankasz Brigitta

Vidáman gyülekeztek a csapatok szombaton Daruszentmiklóson, a Barátság Házánál. Rauf Norbert, a község polgármestere köszöntötte a csapatokat. Aki szemfüles és figyelmes volt, az általa mondottakban máris megtalálta a válaszokat az egyik, sok pontot érő kérdéssorra. A falu elöljárója ugyanis a település történetét mesélte el röviden. A Faluparkban folytatódott a barátságos verseny, izgalmas, érdekes és vidám feladatokkal. Karikadobás, vízhordás merőkanállal, szellemi fejtörők és sok más érdekes próba segített eldönteni ki a leggyorsabb s a legtájékozottabb ezen a délelőttön.

Horváth Béla tanár úr jelmezben, versenytársai között. Fotó: A szerző felvétele

Fiatalos lendülettel folyt a vetélkedő, hatalmas kacagásokkal tarkítva. Senki sem kímélte magát a résztvevők közül, és csapattársait is torkaszakadtából buzdította a minél jobb eredmény elérése érdekében. Nem is volt hiány kiélezett, az utolsó pillanatig többesélyes vetélkedésekben a szépkorúak olimpiáján. A dobogó első helyére a mezőfalvi Sárga rózsák csapata, Kovács Istvánné és párja, Kviz Jánosné, Androsovits Jánosné és Horváth Béla állhatott. Szoros versenyben a szomszéd település, Előszállás Világjárói, valamint Örökifjai kerültek a második és a harmadik csapatot megillető helyre.

Természetesen mindenki nyert, hiszen ez a nap a jelenlévőkről szólt, akárhol is végeztek a pontversenyben. Amíg az értékelés zajlott, Horváth Béla tanár úr rögtönzött kiselőadásában az ókori görögök szexuális életéről pajzán humorral tarkított történeteket mesélt, mindenki nagy vigasságára és talán tanulságára is. A vendéglátók most is kitettek magukért, a bográcsban finom gulyás főtt, kényeztették a vendégeket finom házi itókákkal is, s az asszonyok erre az alkalomra csipikét (figyelem! Ez nem azonos a csipetkével!) készítettek a falusi ízek kedvéért.

Ebéd után azonban még nem ért véget a program: Hornok Gergely és a lányok elhúzták a kedvenc nótákat, s akinek a lába még bírta a versenyek után, az rophatta a táncot kedvére. A dunaújvárosi csapat, bár nem végzett a dobogón, cseppet sem bánta. Minden évben ott vannak, s augusztusban ők várják a daruszentmiklósi vendéglátókat, az új kenyér ünnepére, viszontlátogatásra. A főszervező, Fogarasi Béla és a szervezők csapatának tagjai nagyon örültek, hogy sokan részt vettek a jubileumi próbán.

Közel hetvenen voltak ezen a szombaton a Falupark árnyas fái alatt. Ők már tudják: a kor csak egy állapot, rajtunk múlik, mit kezdünk a szép évekkel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!