Daruszentmiklós

2016.07.19. 20:02

Testvértelepülések - Az erdélyieknek nagyon fontos az anyaország

Daruszentmiklós - Hétfőn írtunk a csíkkozmási küldöttség Daruszentmiklósra való érkezéséről. A hír tartalma azonban sokkal mélyebb, mint egy rövid tudósítás. Hogyan alakul ki, és mit is jelent valójában a testvértelepülési barátság? - erről kérdeztük a házigazdát és a vendégségbe érkezőt.

Horváth László

- Daruszentmiklós egyszerre kötött testvértelepülési szerződést az erdélyi Miklósfalvával, Hargita megyéből, az olaszországi Vaglio Serrával és a szintén erdélyi Csíkkozmással. Miklósfalvát és Daruszentmiklóst a községnévben lévő Szent Miklós köti össze - beszélt a közös találkozás történetéről Rauf Norbert, Daruszentmiklós polgármestere.

Baloldalon Valler Csaba és csapata mindig örömmel látja vendégül a csíkkozmási családokat
Fotó: h.l.

- Vaglio Serra szintén két községből összegyúrt település. Csíkkozmás pedig a magyar faluval egy időben 2002-ben lett újra önálló. Kapcsolatunk visszakanyarodik a községalapítás idejére, de az igaz barátság négy-hat éve kezdődött. Elsősorban a családok ismerkedése szerepelt fő célkitűzésként. Igyekeztünk a találkozásokkor mindig új családokat bevonni, és így egyre jobban fejlődött a két község közötti barátság. Előfordult, hogy ötven család töltötte együtt az időt! Később az önkormányzati közös munka is jelentősen előtérbe helyeződött. Uniós pályázatok írásakor siethetünk egymás segítségére. Szeretnénk létrehozni a székely termékek boltját, ezzel is erősítve a kapcsolatunkat. Átültetendő példa lehet a csíkkozmásiak gazdálkodása, ahol a legkisebb területeket is felhasználják az emberek a termelésre és az előállított termékek értékesítésére - tudtuk még meg Rauf Norberttől..

- Hasonló előnyöket tudok felsorolni az együttműködésről - folytatta Szántó László, Csíkkozmás polgármestere. Az erdélyi magyarlakta falvak az anyaországi kapcsolatok nélkül kiszorított helyzetbe kerülnek. Árva gyermekként fennáll a veszélye, hogy elvesznek, elkallódnak. Most is folyamatos harcot kell vívni a beolvasztásban érdekelt erőkkel, mi pedig igyekszünk kultúránkat, identitásunkat megőrizni. Ennek egyik nagyon fontos eleme a baráti, testvértelepülési kapcsolatok ápolása. A trianoni szerződés miatt a határokon kívül rekedt magyarságnak csak ilyen módon van lehetősége szorosabbra fűzni a testvéri, baráti szálakat - hangsúlyozta a csíkkozmási polgármester.

Az erdélyi családok három napig élvezték a daruszentmiklósiak vendégszeretetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!