DH egypercese

2018.02.09. 06:45

Új nyelvet tanulok

Túl egyszerű lenne, ha a világnyelvek valamelyikét sajátítanám el, de nem is lesz rá szükség, ha a Google és a mesterséges intelligencia frigye komolyra fordul.

Balla Tibor

Töredelmesen bevallom, elkapott a nyelvtanulási láz. Túl egyszerű lenne, ha a világnyelvek valamelyikét sajátítanám el, de nem is lesz rá szükség, ha a Google és a mesterséges intelligencia frigye komolyra fordul. A diplomához elegendő lenne egy lovári vizsga is. Többről van szó. Olyan nyelvet pécéztem ki, amelyet mindösszesen 280-an beszélnek, és nem is régen fedezték fel. A Lundi Egyetem munkatársai egy nyelvi dokumentációs projekt során azonosították nemrégiben a korábban ismeretlen nyelvet a Maláj-félsziget északi részén. A 280 ember által beszélt dzsedek – merthogy erről van szó – felfedezése nemcsak a nyelvészek, de az antropológusok számára is fontos. Hogy miért? A dzsedeket beszélő csoport sok szempontból különbözik a nyugati társadalmaktól. A közösségre jellemző a nemek egyenlősége, a faluban szinte alig lehet felfedezni az erőszak jeleit. A dzsedekben nem létezik kifejezés a bíróságokra, a szakmákra, a kölcsönzésre, a lopásra, az eladásra és a vásárlásra. A cserét és az osztozkodást azonban számos szóval képesek leírni. Tud valaki egy jó dzsedektanárt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!