A DH egypercese

2017.05.12. 17:30

A DH egypercese - Gesztenyevirágzás

Virágoznak a gesztenyefák! A természet egyik csodája ez a virág. Májusra igazi díszeket aggat a természet a hosszú életű gesztenyefákra.

L. Mészáros Irma

Marcipán-tortadíszre emlékeztető, rokokó dekoráció ez. Vagy mintha egy májusi karácsonyfán különös virággyertyák világítanának. A fehér, tövükön sárga, később pirosló szirmú bugák nagyon dekoratívak. Már a gesztenyefa levelei megmozgatják a fantáziát. Mintha megtaláltam volna egy óriás tenyerét - olvasható Nemes Nagy Ágnes versében.

Aztán a kézbe kívánkozó, fényesen csillogó barna termések, amik csodálatos átalakuláson mehetnek át ügyes kezek között!Régebben gyakran ültették a vadgesztenyét út mentén, vagy parkok sétányaira fasorba. Szép látvány volt! Sokunkban emlékeket is idéznek.

Egy Svédországban élő ismerősöm a közösségi oldalon megosztott gesztenyevirág fotója kapcsán arról ír, hogy bár a közelében nincs gesztenyefa, de gyermekkora fái jutottak az eszébe. Ott magasodtak az iskola előtt. Az ablakon kinézve a diákok látták, ahogy kezdtek megjelenni a virágok, s alig várták, hogy kinyíljanak, mert az a tanév végét jelentette. S most a látvány elindított egy emléksort. Kép, szín, élmény és a valóság.Virágoznak a gesztenyefák! Már másoknak, de közeleg az iskolaév vége!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!