A DH egypercese

2017.05.18. 16:50

A DH egypercese - Na, akkor gondolkodjunk!

Fiatal korom, pontosabban fiatalabb korom egyik legkedvesebb filmes „klasszikja” a Legényanya.

Várkonyi Zsolt

Schwajda György A rátóti legényanya című könyvéből készült filmszatírának számos aranyköpést köszönhetünk: „Béláim, az Úrban! Na, akkor gondolkodjunk!” „Túltoltuk!” „Meg kéne nyújtani a padot!” Az alapsztori szerint Rátóton minden férfit Bélának hívnak, akik egész nap a kocsmában vannak. No, de nem mindenhol van ez így! Több hónapnyi nyomozás után egy magyar gyökerekkel rendelkező arab törzset talált Izraelben egy magyar tévéstáb. A közösség legtöbb tagja a Lajos vezetéknevet viseli.

Ez is érdekes, ám ez már sokkal komolyabb sztori, mint ami e szösszenet elején olvasható. A legnagyobb bizonyíték arra, hogy valóban magyar származású „törzset” talált az újságíró az, hogy a családnevük Lajos. Nyelvészek szerint ugyanis a huszonhárom arab országban egyetlen helyen sem létezik az a szó, vagy az a név, hogy Lajos, ami egyébként helyben lejegyezve Layous. Az ottani emberek is azt vallják magukról, hogy ők magyarok leszármazottai. A faluból egyébként most is harmincan tanulnak Magyarországon. Már csak egy megválaszolatlan kérdés motoszkál bennem. Vajon melyik egyetemen tanulnak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!