A DH egypercese

2015.04.26. 17:10

A DH egypercese - Szemétből mentett

Az ENSZ élelmezésügyi szakértői szerint egy átlag-amerikai havonta 14,8 kilogramm ételt vagy ételmaradékot dob a szemétbe.

Szabó Szabolcs

Mielőtt még elkezdenénk bezzegelni, mi itt a fogyasztói társadalom félperifériáján is szépen zárkózunk felfelé az amcsikhoz. A boltból hazacipelt élelmiszer közel az ötöde nálunk is kukában végzi – pedig szép összeget fizettünk érte. Plusz ehhez jön még az az ételtömeg, ami a boltok polcairól megy egyenesen a szemétgyűjtőbe. Az újrafelhasználás, illetve a másodlagos felhasználás aránya eltörpül a pazarlás méreteihez képest.

Gyanítom, nem lesz mindig így, lesznek még böjtös napjaink. Polgártársaink sokasága már most olyan szerencsétlen helyzetben van, hogy abban kénytelen kotorászni, amit mi kibobásra ítélünk. Dunaújvárosban és környékén sem más a helyzet, egy tetszőleges időpontban levezényelt városi sétán bárki meggyőződhet minderről. „Enni adok – enni kapok” felirattal több városban is gyűjtőládákat helyeztek el, hogy a rászorulóknak ne a kukában kelljen kotorászniuk. Dunaújvárosba is szükség lenne hasonlókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!