A DH egypercese

2017.03.05. 21:39

A képzelet anyaga

Részben neveltek a racionalizmusra (több-kevesebb sikerrel...), részben a magam tapasztalatai alapján nézem úgy a világot, mint amiben mindennek kell, hogy legyen valamilyen jól megmagyarázható, anyagi oka.

Pekarek János

Belátom, hogy ma nem tudunk mindent fizikailag, matematikailag levezethető okokkal bizonyítani. Ez azonban, vallom, nem jelenti azt, hogy később sem leszünk képesek ilyen okot, módot találni.

Másképp megközelítve: attól, hogy most nem tudjuk levezetni például azt, hogy miért úgy működik az agyunk, ahogyan működik, az még nem jelenti azt, hogy természetfölötti erők működnek benne.

Ennek ellenére igen sokan hisznek például kísértetekben. Lelkük rajta. Bár egy fizikus most azt mondta: ha lennének kísértetek, akkor a nagy hadronütköztetővel képesek lennénk bebizonyítani, milyen anyagból vannak.

A nagy hadronütköztető azonban nem mutat ki semmi ilyesmit. Kísértetek tehát továbbra is csak a képzeletünkben léteznek.

De miből van a képzelet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!