A DH egypercese

2017.02.09. 21:05

Az „olcsó” pálmaolaj

Miután kibosszankodtam magam azon, hogy ma már a legtöbb sütemény és pékáru összetevői között ott szerepel a pálmaolaj avagy pálmazsír, erőt gyűjtöttem, hogy utánanézzek az interneten ennek az anyagnak.

Pekarek János

Amit elsősorban azért gyűlölök, mert az tuti, hogy a nagyanyám nem tett ilyet az általa sütött kenyérbe!Nos, a pálmaolaj avagy pálmazsír: a kettő ugyanaz, az olajpálma (Elaenis guineensis Jacq.) húsos gyümölcshéjából sajtolt olcsó növényi zsiradék.

Máris rájöttünk, miért használják rengeteg ételben, kozmetikumban, szappanban, mosószerben, sőt, még bioüzemanyagban is: olcsó! Habár (most figyeljenek) frissen: ibolyaillatú! Ám őshonos erdőket irtanak ki miatta, ezzel helyi közösségeket tesznek tönkre Ázsia, Afrika, Amerika trópusi részein.

A tigris, elefánt, orángután pusztulásának legfőbb oka: az olajpálma. S utána más növény nem fog nőni ott, ahol volt. Mi várható ezek után? Mi más, mint hogy a világ pálmaolaj-szükséglete felmérések szerint 2020-ig megduplázódik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!