A DH egypercese

2015.09.02. 13:39

Gödröt ásol, betemeted

Akkor épült fel a kohó, ott mozogtál, éltél, egy kis bogár voltál, egy kis hülye, tehát röhögtek rajtad, ha elmondtad, hogy mit csinálsz, gödröt ásol, meg betemeted, de mégis volt valami, a kamaszkornak egy jó élménye volt ez, el lehetett raktározni.

Szabó Szabolcs

Az volt a jó élmény, hogy 1000 vagy 5000 vagy nem tudom, hogy hány ezer ember mégis csak felépítette Penteléből azt, amit - így emlékszik vissza a litera.hu irodalmi portálon olvasható interjúban sztálinvárosi kalandjaira az egyik legnagyobb élő írónk, Csukás István.

Az én generációmat már javarészt a televízió hathatós segítségével, de még Csukás István mesefigurái nevelték fel. Arról azonban, hogy kamaszkorában a városépítésbe is belelapátolt az akkor még hegedűművésznek készülő későbbi költő, csak később derült ki számomra.

Ehhez hasonlóan izgalmas várostörténeti titkokra lehetnek azok, akik veszik a fáradságot és először vagy újrázva, de megszemlélik az Intercisa Múzeum Sztálinváros te csodás című kiállítását. Múltunk darabkái állnak össze egy nagy mozaikká.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!