A DH egypercese

2017.01.29. 21:46

Ilyen világban élünk

Elkészült az a program, amivel teljesen és életszerűen átírható az emberi hangról készült felvétel, olvasom a világhálón.

Várkonyi Zsolt

Az már senki számára nem meglepetés, hogy a Photoshop segítségével manipulálhatjuka képeket. Rengetegen élnek is ezzel a lehetőséggel. Arra azonban, hogy ugyanezt megtehetjük egy beszéddel is, már sokan felkapják a fejüket. Pedig épp ezt csinálja az a program, amely egy hangfelvétel elemzése után képes úgy módosítani az elhangzott szöveget, hogy utána nem lehet megmondani, mit is mondott eredetileg a hallható személy.

Először csak egy-egy szót, majd később már kifejezéseket is átírnak, végül pedig teljesen új mondatok kerülnek bele a szövegbe. Biztos emlékeznek még Louise de Funes: A csendőr és a földönkívüliek című vígjátékára, ahol néha nem lehetett tudni, hogy valós vagy klónozott egyedekről van-e szó a filmben. A lények ugyanis megpróbáltak elvegyülni, s ezért felvették az emberek, többek között a csendőrök hangját, alakját, amiből számtalan mulatságos galiba adódott.

A fent említett program alkalmazása azonban messzebbre mutat, ami sajnos már nem olyan vicces következményeket sejtet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!