A DH egypercese

2017.03.17. 18:43

Könyv ne vesszen el!

Nem szeretem, ha a könyvek sorsa az enyészet! Még akkor sem, ha nem tűz, hanem sokkal hétköznapibb dolog emészti el azokat: mint például a szemét.

Pekarek János

A minap a Vasmű út és a Babits utca kereszteződésében felállított szelektív hulladékgyűjtőnél egy halom kidobott könyvre lettem figyelmes. Nyilván haláleset miatt kerültek a szemétre ezek a kötetek: egyik sem friss kiadás. Viszont művelt emberé lehettek: Zola, Gogol, Flaubert, Austen, könyvei virítottak ott a járda aszfaltján. A Világirodalom Remekei című sorozatból, az 1960-as évekből. S harmonikusan művelt ember lehetett a néhai tulajdonos, mivel a velencei fesztiválról szóló fotóriportkönyv is ott volt a gyűjteményében - csakúgy, mint a fogaskerekek méretezéséről szóló szakmunka. Nem voltam rest: letérdeltem a pusztulásra szánt kötetek közé, és nyolc-tíz könyvet, ami nekem még nem volt meg, kimentettem a halomból. Remélem, akadnak még többen, akik hasonlóan járnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!