A DH egypercese

2017.06.13. 18:52

Mindig vannak kivételek

Románia előbbre jár az európai gondolkodásban, mint mi. Legalábbis, ami az állatvédelmet illeti.

Balla Tibor

Náluk és még 14 európai országban vége egy kegyetlen tradíciónak - a világon 21 ilyen ország van -, mostantól néhány kivételtől eltekintve nem szerepeltethetnek ezentúl állatokat előadásaikban a romániai cirkuszok és vándortársulatok.

Sőt, a szabályozás arra is kiterjed, hogy a fővárosi Globus cirkusz nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával, és azóta a külföldi partnerek állatidomár-számait sem fogadják a román fővárosban. Az állatokat attól függetlenül tilos szerepeltetni, hogy fogságban vagy természetes élőhelyükön születtek, és mennyire idomították be őket. A törvény szigorú, megsértéséért három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság jár. Az intézményeknek másfél évük van, hogy állatkertekben vagy rezervátumokban helyezzék el a tulajdonukban lévő, előadásokon már nem szerepeltethető állatokat.

Csak támogatni tudom a régóta időszerű kezdeményezést, csak azt nem értem, miért sorolják a kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madárfajt a kivételek közé.

Őket lehet kínozni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!