A DH egypercese

2017.02.20. 22:58

Robotszakszervezet

Jönnek a robotok, és elveszik a munkát.

Szabó Szabolcs

Ezt nem a Géprombolók Nemzetközi Egyesületének főtitkára nyilatkozta, hanem digitális jelenünk számos alapkövét lerakó figura, másodállásban a földkerekség legvagyonosabb embere: Bill Gates. A számítógépes guru szerint a mindennapjainkat egyre inkább befolyásoló automatizálás világszinten százmilliók munkahelyét fogja veszélyeztetni a következő 5-10 évben.

A munkanélküliség pedig öl, butít és nyomorba dönt. Bill szerint e tendenciák megállításához, netán megfordításához illene bevezetni a robotadót. Azaz azon cégek, amelyek emberi munkaerőt váltanak fel robotokkal, mesterséges intelligenciával, azok szíveskedjenek befizetni egy adott összeget a nagy közösbe.

Ezen alapból pedig futná átképzésre, olyan munkakörök kiemelt megbecsülésére, ahol nem lehet leváltani a homo sapienst. Bill nem nagyon szokott tévedni, talán csak egy dologgal nem kalkulált, mi lesz, ha a robotok egységbe tömörülnek és elkezdik követelni jogaikat, netán bérüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!