A DH egypercese

2014.12.17. 18:30

Szeretetre hivatkozás

Karácsony közeledtével természetesen mindent és mindenkit elönt a szeretet. Pontosabban: a szeretetre való hivatkozás. A szeretet emlegetése.

Pekarek János

Ilyenkor akkora tömegben szakad ránk a szeretet szó, hogy alig akad olyan mondat, amelyben ne szerepelne. Majd minden ünnepi és kevésbé ünnepi beszédben, vissza- és megemlékezésben, kérdésben és kijelentésben, levélben, táviratban, e-mail-ben, telefonbeszélgetésben ott a szeretet szava. Komolyan mondom, ha ezt a szóhegyet elosztanánk egész évre, akkor is jutna minden napra egy-egy szeretetteljes kijelentés.

Úgyhogy elkerülhetetlenül Kurt Vonnegut egyik mondata jut eszembe. A világhírű amerikai író egyik könyvében megkérdezte: lehetne egy kicsivel kevesebb szeretetet és több korrektséget?

Alighanem igaza volt. Aki mindenkit szeret: nem szeret senkit. Aki rengeteget beszél a szeretetről, annak nem jut ideje gyakorolni azt.

Ne pazaroljuk a szeretetünket, különösen ne szavakban. Adjuk azoknak, akiknek valóban szükségük van rá: elsősorban a hozzánk közelállóknak.

A többiekkel legyünk korrektek. Örülni fognak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!