2017.01.19. 15:39
Tudjuk, mit eszünk?
Barátit társaságban szóba került, hogy vajon tudjuk-e, mit eszünk? - mire hirtelen ötletből felolvastam egy csomag ropi összetételét. Íme:
„Búzaliszt, ivóvíz, pálmazsír, cukor, étkezési só, élesztő, fényező anyag (nátrium-hidroxid), tejsavópor, lisztjavítószer (emulgeálószerek, zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-észterei, zsírsavak mono- és digliceridjei), búzamalátaliszt, szójaliszt, étkezési só, lisztkezelőszer (aszkorbinsav), enzimek (amilázok)".
Az allergénanyagokat külön jelzik, valamint azt is, hogy a termék nyomokban zellert és szezámmagot tartalmazhat.
Az én kedvencem e bonyolult étel: a ropi összetevőinek felsorolásában az étkezési só mellett, ami kétszer szerepel, természetesen a pálmazsír. Az vajon mi a fenét keres a ropiban?
Írhattam volna kedvencként a zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észtereit is, de arról végképp fogalmam sincs, micsoda.
Viszont ott áll a zacskón: Felbontás után a lehető leghamarabb elfogyasztandó!