A DH egypercese

2017.03.02. 18:26

Újra sorkatonaság?

Svédország idén nyáron visszaállítja a 2010-ben eltörölt sorkatonaságot.

Pekarek János

A skandináv állam szerint erre az Oroszország jelentette fenyegetés miatt van szükség. A sorkötelesség férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

Nagyon szomorú vagyok. Azért, mert tudom, hogy ez a hír nagyon sok emberben felkelti annak vágyát, hogy nálunk is állítsák vissza a sorkatonaság intézményét: hiszen attól lesz férfi a férfi, állítják a sorozáspártiak, férfiak és nők egyaránt.

Szerintem alapvető tévedésről van szó. Két évig voltam sorkatona, a budapesti díszezrednél szolgáltam, keményebb körülmények között, mint sok kortársam úgynevezett elsőlépcsős alakulatoknál.

Megtanultam: a sorkatonaság intézménye nem férfias kiállásra nevelte az ifjakat, hanem teret és lehetőséget adott sok jellemhibás embernek arra, hogy hatalmi helyzetben kiélje rosszul elfojtott gátlásait, megtörje embertársai gerincét, kiölje belőlük az önállóságot, a gondolkodás képességét, a becsületet, a bajtársiasságot.

Aki átélte: tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!