A DH egypercese

2015.08.31. 15:49

Változnak az idők...

Olvasom, hogy a globális felmelegedés legkárosabb hatásainak elkerülése érdekében a következő évtizedekben legalább harminc százalékra kellene növelni a megújuló energiaforrások arányát. Ami egyben annyit jelent, hogy a villamosáram-termelő energiaforrások sorában negyvenöt százalékot kellene elérnie a megújuló energiának.

Pekarek János

A kulcskérdés természetesen a megújuló forrásokból: nap, szél, víz származó energia tárolása. Ez sem megoldhatatlan. Csak, hogy kettőt említsek: az akkumulátorok, illetve a magasban fekvő tárolóhelyekre felpumpált, majd csúcsidőben turbinákra leeresztett vízmennyiség szolgál kiváló tárolóhelyül egy nyugati tanulmány szerint.

Biztosan így van. Ez utóbbi megoldásról azonban eszembe egy magyar kezdeményezés. Bős-Nagymaros. A Duna-kanyarhoz közel fekvő Prédikálószéken akartak kialakítani egy magaslati víztárolót, ahonnan csúcsidőben leeresztették volna a vizet, turbinákra. Környezetvédők tiltakoztak.

Most környezetvédők propagálják az ötletet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!