Digitália

2024.03.26. 06:00

Húzza ki a laptopját most, különben örökre csatlakoztatva marad

Rajtunk múlik, hogy meddig üzemel a laptopunk. A lítium akkumulátorok teljesítménye idővel romlik, de sokat tehetünk azért, hogy a gép élettartama hosszabb legyen.

MW

Forrás: Shutterstock

Nagyon sokan örökösen töltik a laptopjukat, de ez egy káros elgondoláson alapul és jócskán lerövidíti számítógépünk élettartamát.

Szeretnénk egy konnektorhoz láncolva maradni életünk végéig? Természetesen nem. Ezért vettünk laptopot. Mégis, ritka kivétellel, a felhasználók ahogy bekapcsolják, azonnal a töltőt is csatlakoztatják, hogy a teljesítményét maximumon tartsák... Ez rossz gyakorlat, ami lassan, de biztosan öli a gépet:

mikor a laptop feltöltődött, azonnal ki kell húzni a konnektorból.

Ha a laptop akkumulátora hetekig vagy hónapokig folyamatos töltés alatt áll, az károsítja. Könnyen megbizonyosodhatunk erről: idővel, ha le lecsatoljuk, a várt 8, 10 órás üzem helyett már csak a fele időt fogja szusszal bírni, annyira leromlik.

Az akkumulátor optimális állapota valahol 20% és 80% töltöttség között van. Az a helyes gyakorlat, ha feltöltjük, majd kihúzzuk, hogy a nap folyamán lemerüljön. Ha hagyjuk, hogy az akkumulátor ebben a közepes töltöttségben maradjon élettartamának nagy részében, akkor meghosszabbítjuk az élettartamát.

A lítium-ion akkumulátor két rétegből áll, az egyik grafitból, a másik lítium-kobalt-oxidból készült, és közöttük lítium-ionok haladnak át. Mikor azonban túl sok lítium-ion van az egyik oldalon, akkor az akkumulátor megterhelődik:

akkor teljesít a legjobban, ha nagyjából azonos számú lítium-ion van az akkumulátorban, vagyis 50 százalékon!

Ráadásul szakértők szerint a nagy sebességű töltők tönkre is tehetik az akkumulátor integritását.

A tévedés eredete

Vélhetően onnét ez a gyakorlat, hogy példaként az asztali számítógépek lebegnek előttünk, amelyek viszont mindig csatlakoztatva vannak. Ez azért rossz logika, mert

a laptop nem a fali konnektorból táplálkozik, mint az asztali számítógép: inkább az akkumulátorból nyeri az energiát.

Ha állandóan csatlakoztatjuk, nagy igénybevételnek tesszük ki, amelyben örökösen sok kis újratöltést végez 99% és 100% között. A tartós töltéssel rongáljuk a laptopot, akár PC, akár Mac. Az Apple legújabb M3 Macbookjai 18 órás akkumulátor-élettartamot tudnak, de a helytelen töltés ezt a felére csökkentheti.

A legtöbb ember ritkán használja számítógépét az asztaltól távol. Egyszerűbb nem törődni vele, és a laptopot mindig csatlakoztatva tartani. A problémával akkor szembesülünk, amikor elhagyjuk az íróasztalt.

Érdekes, hogy az okostelefonok akkumulátorának élettartamáról általában jobban gondoskodunk, pedig ma már sok mobil rendelkezik optimalizált töltési funkcióival. Az iPhone és a Samsung készülékek például például kezelik a problémát: telefonunk minimális időt tölt 100%-on. Ez hihetetlenül hasznos funkció az okostelefon-felhasználók számára, akik általában alvás közben töltőn hagyják a telefonjukat.

Az új Windows és Apple laptopok hasonló optimalizálási funkciókkal rendelkeznek, de továbbra sem jó, ha éjjel-nappal töltünk. Az optimalizálók ugyanis csak akkor lépnek működésbe, mikor elérte a töltés a 100%-ot. Jó megoldás az, ha éjszakára konnektorra tesszük az optimalizált akkumulátortöltéssel rendelkező laptopot, de nem felejtjük el reggel lehúzni a töltőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!