Dunaföldvár

2014.07.24. 10:35

Történelmi arcképcsarnok

Dunaföldvár - Az elmúlt héten ünnepélyes keretek között átadták Solton a Magyar Zarándokút program keretében elkészült Szent László zarándokközpontot, amelyhez kapcsolódik egy történelmi emlékpark is.

L. Mészáros Irma

A festői környezetben a zarándokok és érdeklődők végigsétálhatnak a fejedelmeket és királyokat ábrázoló táblaképek között, amelyeket a dunaföldvári Csepeli István fafaragó, a Népművészet Mestere készített.

Az arcképcsarnokban a magyar történelem első szakaszának fejedelmei, uralkodói és szentjei néznek ránk: Árpád, Solt, Fajsz, Taksony és Géza fejedelmek, Szent István király és Imre herceg, Péter, Aba Sámuel, I. Béla, I. András, Salamon és I. Géza király, valamint Szent László. Az alkotó e táblaképekkel meglehetősen új úton járt, s bár egységes stílusú domborműveket tervezett, mindeközben arra törekedett, hogy az arcok egyénítettek legyenek. Emberi karakterek, s ahogy hozzáteszi nem szenvedő figurák. Árpád elégedetten mosolyog, Imre herceg merengőn, átszellemülten néz ránk, I. Géza kemény tekintetű, Szent László méltóságteljes.

Az alkotó, Csepeli István a Szent Imre táblakép előtt (Fotó: a szerző)

A városnévadó Solt fejedelem a város védőszentjének, Szent Lászlónak a szépapja volt. Innen jött a tematikus út megálmodóinak ötlete: a park két fő eleme, a kezdő és a végpontja Solt és Szent László. Solt fejedelem szálláshelyét a festői Gödör-tó kis szigetén állították fel.

Az elképzelés jó, de a szigetre vezető híd és főleg a vaskorlát magassága zavarja a látványt, s a látogatónak rövid sétája során az is furcsán hat, hogy csak fordított időrendben kísérheti a történelmi alakokat. A hely azonban alkalmas lesz a zarándokok csendes elmélkedésére, kulturális és lelki élmények gyűjtésére. S mindebben nem kis szerepe van Csepelinek, aki a táblaképeken kívül a Mária neve katolikus templom decemberben felszentelt csodálatos oltárát is létrehozta a soltiak örömére.

Az alkotó Földváron a Kálvária-hegyre is tervezett egy helyet a Mária zarándokút részeként, ez azonban a képviselő-testület döntése alapján egyelőre csak terv maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!